http://novenyvedelem.agroinformkiado.hu/cikkek/a_boroka_tarkadiszbogar_lamprodila_festiva_megjelenese_es_kartetele_budapesten

http://www.origo.hu/tudomany/20140910-tuja-boroka-diszbogar-novenykartevo-termeszettudomanyi-muzeum.html

http://www.szabadfold.hu/zoldfold/vedett_veszedelem

http://www.ng.hu/Termeszet/2012/08/vedett_bogarbol_tujakartevo

Minisztériumi vizsgálódik. Tovább gyűrűzik a téma.

Minden rémhír komoly károkat okoz. Talán az egyik elindítója én voltam, hogy ez árt a dísznövény termesztésnek, főleg így megfogalmazva.

Két oldalról kell ezt nézni, mint egy csomó ( vakond, nyest,varjú, kullancs /a kullancsot sem lehet nálunk irtani/ stb.,)   környezetvédelmi dolgot. Az egyik oldal, ha mindent beakarok tartani, akkor nincs gyepem, tönkremegy az autóm, a játszótéren fertőződik a gyerek, stb. Ha legálisan akarom eltávolítani a kártevőt /védett állatot/ nálunk ez az én költségem, ami pl. vakond esetén több tízezer forint. Ezt a törvényt senki nem tartja be, így felesleges is. A lakó területen ez ellenőrizhetetlen. Mikor mehet be az udvaromba egy ellenőr, és hogy bizonyítja? Megoldás a költségek környezetvédelmi átvállalása lenne, talán, vagy lakókörnyezetben irtható, szakemberi korlátozással. A lakosság jelenleg is ezt teszi kontroll nélkül.

A másik oldal. Nekem díszbogaram van. Nem permetezhetek más kártevők ellen sem, mert elpusztulhat a védett állat is. Ez viszont a termesztés végét jelentené, valamint a díszkertek tönkre mennének, megint betarthatatlan törvény. Megoldás. míg én a másik kártevő ellen védekezek, valaki előtte összeszedi a bogarakat, majd később visszaviszi. Ironikus, de jelenleg ez lenne szabályos.

Véleményem szerint ezeket nem kellene városi védett állatnak kikiáltani, hisz semmi keresnivalójuk sincs ott. Hatalmas szabad  területek vannak éljenek ott, de ott is kontrolálni kellene, már a nyolcvanas években volt kötelező varjú irtás.

Olyan állat, mint a földikutya esetén az állam támogassa a begyűjtést a lakóterületekről.

Mint a többi esetben sem tudjuk, hogy mennyi van, az biztos hogy komoly károkat fog okozni, ha elengedjük, tönkreteheti az exportot. Az eddigi darabszám az ősborókásokban elég volt, miért kellene ezt országosan felszaporítani? Sőt meg kellene tiltani a széthurcolást.

Nem volt ez ekkora gond, ezzel a cikkel tettünk róla. Hatalmas marketing kár.

Both Gyula elnök