Amerikában már nem működnek a GMO-s kukoricák rovarok ellen. Az EU-ban még eladhatók?

 Eredeti cikk:

http://www.theecologist.org/News/news_round_up/2501027/brazil_gmo_bt_corn_no_longer_resists_pest_attack.html

 Google forditás

Brazília: GMO “Bt kukorica” ​​már nem áll ellen a kártevők támadás

Az Ecologist

Augusztus 2, 2014

 

GMO kukorica fajtákat, amelyek kifejezik rovarölő Bt toxinok hiányában a területen, a jelentések fertőzöttség az őszi selyemhernyó Bt kukorica Brazíliában és az USA-ban. Most az EU előtt áll, hogy hagyja jóvá az egyik hibás fajták használata az európai gazdaságokban.

Vannak alig nem GMO-vetőmagok elérhető … ez nagyon kényelmetlen, hogy a vállalatok hibáztatta a gazdák.

Az Egyesület a szójabab és a kukorica termelők a Mato Grosso régió (Aprosoja-MT) sérelmezte, hogy a tagok “genetikailag módosított” Bt kukorica “növények már nem ellenálló rovarkártevők.

Ez kukorica, amelyet genetikailag módosított, hogy készítsen egy inszekticid toxint, amely taszítja vagy megöli kártevők – elsősorban Spodoptera frugiperda, vagy más néven őszi sereghernyó, kukorica leafworm vagy déli grassworm.

A Bt toxin célja az, hogy védelmet nyújt a növény, anélkül, hogy le kell permetezni rovarölő. De jelentések termelők azt állítják, hogy a Bt-kukorica valójában kevésbé ellenálló támadásaival Spodoptera hernyók, mint a nem GMO fajták.

Most a gazdák kénytelenek voltak alkalmazni rovarirtó szereket a növények, állványok akár további környezetvédelmi és pénzügyi költségek – miután már fizetett magasabb árat a GM kukorica magokat.

Megtévesztő reklám?

A veszteség rezisztencia Bt kukorica hernyók azonosítottuk Aprosoja-MT márciusban, amikor az első jelentések merült Mato Grosso gyártók megijedt, hogy mit láttak a pályán.

Aprosoja-MT gyülekezni kezdtek technikai jelentések adatokat, fényképeket és gazdasági elemzés a termelők pénzügyi veszteség, becslések szerint 54 $ hektáronként szempontjából extra rovarirtó és alkalmazás költségeit.

A szövetség most azt szorgalmazza, a Monsanto, a DuPont, a Syngenta és a Dow cégek kínálnak megoldásokat, valamint kompenzálják a mezőgazdasági termelők a veszteségeket.

“Szeretnénk a vállalatok mutatnak a gyors megoldást a veszteségek és a módja annak, hogy kompenzálja azokat, akik kárt”, mondta az elnök Aprosoja-MT, Ricardo Tomczyk. “Ez a tipikus esete a termék ígért eredmény, hogy soha nem volt szállított – azaz megtévesztő reklám “

Blame a gazdák

Az egyesület adta a vetőmag cégek tíz nap áll rendelkezésére, hogy megoldásokat kínál a problémákra által a GM-fajták, valamint a módja annak, hogy kompenzálja a veszteségeket, amelyekkel a gazdák Mato Grosso.

De a Monsanto és más vetőmag cégek nem valószínű, hogy igazodjon a gazdák. A Reuters szerint : “vetőmag cégek azt mondják, hogy figyelmeztetett brazil gazdálkodók a növény részét kukorica mezők hagyományos vetőmagok, hogy megakadályozzák bugs mutálódik és rezisztenssé GMO magokat.”

Azonban Tomczyk válaszolta, hogy a vetőmag cégek létrehozásának lépéseivel rovar refugiumot nem GMO kukorica homályosak voltak, és nehéz követni. És minden esetben, hozzátette: “Vannak alig nem GMO-vetőmagok elérhető … ez nagyon kényelmetlen, hogy a vállalatok hibáztatta a gazdák.”

Aprosoja-MT megpróbál megállapodásra jussanak a vetőmag cégek, de ragaszkodik ahhoz, hogy a gazdák készek perelni a peszticid költségeket.

Nem az első alkalommal

Ez év elején, egy hasonló probléma merült fel az USA-ban, amikor a tudósok igazolták, hogy a kukorica-pusztító gyökérférget bontakozott ki, hogy ellenáll a GMO kukorica tervezték, hogy megölik őket.

És szerint a non-profit TestBioTech , a GMO kukorica 1507 -ami hamarosan termesztésre elismert az Európai Unióban – egyike azoknak a most hiányában Brazíliában.

Ez a fajta kukorica által kifejlesztett amerikai cégek Pioneer / DuPont és a Dow, egyesíti a Bt rovarölő fehérjét tolerancia glüfozináttal gyomirtó szerek.

Egy tanulmány szerint folyóiratban Crop Protection, bizonyos kártevők Brazíliában egyre ellenáll a kukorica sort csak néhány év múlva piaci jóváhagyásra.

Farias és munkatársai. (2014) talált rezisztens populációk Spodoptera a szövetségi államokban Bahia és Rio Grande del Sul. A szerzők szerint, rezisztencia kialakulása ősszel selyemhernyó először észre 2012-ben, a harmadik év kezdete után a kukorica termesztése 1507 Brazíliában.

Ipari válasz – még több GM tulajdonságok

Az iparág válasz az ilyen veszteség hatásosság nem, hogy ösztönözze a biodiverzitás, hanem tovább módosítani a szervezetek szerint TestBioTech :

“Az ügy a brazil példa egy általános tendencia azt mutatja, hogy csaknem húsz évvel a kezdete kereskedelmi Bt növények, vannak problémák néhány országban egyre ez a fajta genetikailag módosított termény.

“Az ipar igyekszik megoldani ezt a kérdést kereskedelmi úgynevezett” fajtákat “, hogy a termék különböző Bt-toxinok. A legismertebb példa erre a Monsanto kukorica SmartStax termel hat különböző Bt-toxinok.”

TestBioTech is állítja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság újra kell gondolniuk, hogy valószínűleg jóváhagyását kukorica 1507 adott a gyorsan fejlődő ellenállás körében kártevők is idézve: “alapvető hiányzó adatok kockázatértékelés.”