Szerbia felöl kopogtat a határon a tüskés disznóparéj. Amerikában őshonos. A növényvédelem c. lapban is olvashatunk róla.

Tüskés Disznóparéj (Amaranthus spinosus)

Ökológiai Mezőgazdasági szeptember 12, 2012 | Nyomtatás

 

eOrganic szerző:

Dr. Mark Schönbeck, Virginia Egyesület Biológiai Mezőgazdaság

Bevezetés

Tüskés amarant, néha tüskés disznóparéj, egy problémás gyomnövény zöldség, kapás kultúrákban, és legelő meleg éghajlaton. Őshonos alföldi trópusi Amerikában, tüskés bársonyvirág elterjedt a trópusi és szubtrópusi a világ (Holm et al., 1991), vált jelentős gyomnövény rizst a Fülöp-szigeteken (Chauhan és Johnson, 2009), és költözik mérsékelt régiókban az Egyesült Államokban. Széleskörű terjesztésük és éles tüskék, ami megakadályozza legeltetés és zavarja a kézi gyomlálás és a betakarítás, szerzett tüskés amaránt megjelölés a világ 15. legnagyobb mezőgazdasági gyom (Holm et al., 1991).

Tüskés amaránt egy felálló, gyakran bozontos, sok-elágazó nyári éves, egyre nagyobb magasságokba 2-5 láb (1.). Szár és levelek sima és szőrtelen, néha fényes megjelenésű. Minden levél csomópont a szár mentén viseli egy pár merev, éles tüskék ~ 0,5 hüvelyk hosszú (ábra. 2).

Érett piny amaránt
1. ábra Egy nagy, érett példány tüskés amaránt, bemutatva annak bokros szokás a növekedés. Fotó: John D. Byrd, Mississippi State University, Bugwood.org.

Tüskés amaránt tüskék
2. ábra: Tüskés amaránt lő korai virágzás, illusztrálva éles tüskék minden egyes levél csomópont. Fotó: Mark Schönbeck, Virginia Egyesület biológiai gazdálkodás.

Leaf pengék tojás alakú, a rombusz alakú, a szélesebb legközelebb eső végét a szár, és 1-4 cm hosszú, 0,5-2,5 cm széles. A levélnyél körülbelül amíg a pengét. A levelek lehetnek tarka egy V-alakú vízjel vagy területét világosabb szín (3.), Bár ez nem egy végleges jellemzője ennek a faj, mivel néhány más amaranths tudja mutatni egy hasonló vízjel.

Tüskés bársonyvirág palánták
3. ábra (a) A flush tüskés amaránt csemeték kialakuló fasor között növényi ágy. Megjegyzés: v alakú sokszínűsége levelein régebbi palánták bal felső. (B) A fiatal tüskés amaránt kifejezett levél sokszínűség, Maui, Hawaii. Ábra hitelek: a Mark Schönbeck, Virginia Egyesület biológiai gazdálkodás. (B) Erdészet és Kim Starr, US Geological Survey, Bugwood.org.

Mint a többi taréj fű alakul ki erős Taproot a hálózati rostos adagoló gyökereit. Taproot lehet vagy nem lehet világosan vöröses színű.

Férfi és női virágok terhelő különböző régióiban azonos növény lineáris vagy elágazó kapocs tüskék többnyire hím virágok, és gömb alakú hónalji klaszterek főleg női virágok (Bryson és DeFelice, 2009) (ábra. 4).

Tüskés amaránt virágokat
4. ábra: Tüskés amaránt virágzatot tartalmaz többnyire férfiak terminál tüskék, és a kis gömb alakú klaszterek többnyire női virágok ágakat. Fotó: Mark Schönbeck, Virginia Egyesület biológiai gazdálkodás.

Biológia

Tüskés bársonyvirág virágozzon gazdag, meleg, agyagos a talaj magas szervesanyag és elegendő nitrogén (N), és képes akár 235 ezer magot üzem (Holm et al., 1991). A hűvösebb régiókban, tüskés bársonyvirág nem nő olyan gyorsan, mint más taréj fű. A helyszíni vizsgálat a Missouri, tüskés bársonyvirág elérte a 4,5 méter és gyártott 114.000 magot üzem belül 14 hét, míg a 5-7 méter, és 250-292.000 magvak számos más gazos amarántfélék (Sellers et al., 2003).

Virágzás tüskés amaránt már le, mint a nap-semleges (Holm et al., 1991), ellentétben más taréj fű, ami virág válaszul lerövidítése nap nyár végén. Bár a gyom leginkább zavaró meleg vagy trópusi régiókban, különböző ökotípusai ismert, hogy létezik, amelyek közül néhány virágozni mérsékelt mezőgazdasági ökoszisztémákban.

A magokat a tüskés amarant nagyon kicsi (~ 0,03 hüvelyk átmérőjű), amely kisebb, mint a magokat néhány más taréj fű (uva és mtsai., 1997). Magok hajthatjuk szél, víz, vagy állati trágya (Holm és mtsai., 1991). Sok gazdák Virginia és a szomszédos államok számolnak be, hogy tüskés amaránt megérkezett a gazdaságok számosállat trágya (személyes közlés).

Tüskés Amaranth magvak többnyire a talaj felszínén, és temetés a talajban, hogy a mélysége mindössze 0,25 hüvelyk jelentősen csökkentheti a csírázás (Chauhan és Johnson, 2009). A magvak meleg körülmények között (68-95 ° F), és erősen reagálnak a napi hőmérséklet-ingadozás és a könnyű (Steckel et al, 2004; Chauhan és Johnson, 2009). A csírázás és megjelenése eltarthat néhány nappal hosszabb, mint a tüskés amaránt más amaranths (Sellers et al, 2003; Steckel et al., 2004).

Terményekre hatást gyakorló

Tüskés bársonyvirág tűnik, hogy egy közepesen erős versenytársat az amerikai szántó. Ez legnagyobb valószínűséggel okoznak hozam veszteségeket melegebb részein a déli, és rövidebb termetű növények, nem árnyék ki a füvet. Mivel a merev, éles tüskék, amelyek vért, tüskés bársonyvirág jelentős kellemetlenség a zöldségek és más növények, amelyek gondozott, selejtezést, és kézzel szüretelték. Legeltetett állatállomány visszatartja a tüskék, és a gyom válhat mérgező, ha növekszik a talajban magas rendelkezésre N. Más taréj fű, amely nagyon ízletes a haszonállatok, tüskés bársonyvirág válhat jelentős gyomnövény legelő vagy rangeland (Chauhan és Johnson, 2009) (ábra. 5).

Tüskés amaránt legelő
5. ábra: (a) Tüskés amaránt növekvő legelő északnyugat Arkansas. (B) Tüskés amaránt fertőzés legelő. Ábra kredit: (a) Mark Schönbeck, Virginia Egyesület Biológiai Mezőgazdaság; (B) Chris Evans, River to River CWMA, Bugwood.org.

A szakterületen és az üvegházhatást okozó tanulmányok amelyek szerves (moslék) talaj a floridai Everglades, alacsony szintje a rendelkezésre álló foszfor korlátozott a növekedés és a hozam a saláta, de nem a tüskés amaránt (Santos és mtsai., 1997; Shrefler és munkatársai, 1994). P trágyázás javította versenyképességét saláta ellen a gyom, és sáv alkalmazását a műtrágya csökkentett tüskés amaránt hatása a termés.

Management hatása az ökológiai termelés

Bio zöldség és állattenyésztők, akik még nem rendelkeznek tüskés amaránt a gazdaságok meg akarja kerülni az importáló a kellemetlen. Trágya off-farm forrásokat kell forró komposztálni át 140-160 ° F (ideális esetben 160 ° F) két héten át több forgácsot ölni gyommagvak, mielőtt mező alkalmazás.

Ha a tüskés bársonyvirág már jelen van, vagy a helyszínen derül ki, hogy a kereső megérkezett, kihasználja a kezelési stratégiák leírt taréj fű . Mivel a kis mag és palánta méretű, sekély mélységű megjelenése, és csírázás válasz hőingadozás, tüskés bársonyvirág lehet különösen érzékenyek a következő taktika:

  • Sekély és korai termesztése, ha a gyom, és a kicsi Taproot könnyen elszakad vagy zavar
  • Temetése belül sorban gyomok kupacolás-up
  • Szerves talajtakarás (fizikai akadály, nedvesítés termikus ingerek csírázás)
  • Egyszeri nyeső szántás, hogy eltemesse a mag bank

Idézett referenciák

  • Bryson, CT, és az MS DeFelice. 2009. Weeds a dél. University of Georgia Press, Athens, GA.
  • Chauhan, BS, és a DE Johnson. 2009. csírázási ökológia tüskés (Amaranthus spinosus) és karcsú disznóparéj (A. viridis): Troublesome gyomok közvetlen magvú rizs. Weed Science 57: 379-385. (Online elérhető a következő címen: http://dx.doi.org/10.1614/WS-08-179.1 ) (ellenőrzött szeptember 10, 2012).
  • Holm, LG, DL Plucknett, JV Pancho, és JP Herberger, 1991. A világ legrosszabb gyomok. Kriegar Publishing Company, Malabar, FL.
  • Santos, BM, JA Dusky Főigazgatóság Shilling, WM Stall, és TA Bewick. 1997 hatása a foszfor termékenység versenyképes kölcsönhatásait sima disznóparéj (Amaranthus hubridus), tüskés disznóparéj (Amaranthus spinosus), és porcsin (Portulaca oleracea) saláta. Weed Science Society of America Abstracts 37: 54.
  • Sellers, BA, RJ Smeda, WG Johnson, JA Kendig, és MR Ellersieck. 2003. összehasonlító növekedése hat Amaranthus fajok Missouri. Weed Science 51: 329-333. (Online elérhető a következő címen: http://dx.doi.org/10.1614/0043-1745(2003)051%5B0329:CGOSAS%5D2.0.CO;2 ) (ellenőrzött szeptember 10, 2012).
  • Shrefler, JW, JA Dusky Főigazgatóság Shilling, BJ Brecke, és CA Sanchez. 1994 hatása a foszfor termékenység közötti versenyre saláta (Lactuca sativa) és tüskés disznóparéj (Amaranthus spinosus). Weed Science 42: 556-560. (Online elérhető a következő címen: http://www.jstor.org/stable/4045454 ) (ellenőrzött szeptember 10, 2012).
  • Steckel, LE, CL Sprague, EW Stoller, és LM Wax. 2004. hőmérséklet hatása a csírázásra kilenc Amaranthus fajok. Weed Science 52: 217-221. (Online elérhető a következő címen: http://dx.doi.org/10.1614/WS-03-012R ) (ellenőrzött szeptember 10, 2012).
  • UVA, RH, JC Neal, és JM DiTomaso 1997 Weeds az északkeleti. Cornell University Press, Ithaca, NY.