Interneten jön az előrejelzés a rábaközi gazdáknak

Kisalföld 2015. január 5., hétfő 12:53

A rábaközi gazdák interneten érhetik el a térségben kiépítendő növényvédelmi előre jelző rendszert. A fejlesztés egy program része, mely a mező- gazdaság versenyképességének javítását tűzte ki célul.

A rábaközi gazdákat segítő programot indított el a közelmúltban a Virágzó Vidékért Egyesület a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesülettel és a megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesülettel együttműködve. A Csökkenő környezetterhelés, bővülő együttműködés a Rábaközben című projekt közel 50 millió forintos pályázati támogatást kapott. Cél a térségi mezőgazdaság versenyképességének javítása.

Például a növénytermesztést veszélyeztető káros környezeti hatások csökkentésével, a gazdálkodás és a működés kiszámíthatóvá tételével. A fejlesztés keretében a Rábaközben teljessé válik a növényvédelmi előre jelző rendszer. A gazdák interneten keresztül érhetik el a frissített adatokat közlő szolgáltatást. Az együttműködés eredményeként a növényvédelem tervezhetőbb lesz, a térség környezetterhelése javul és a gazdák költséghatékonyabban tudják működtetni gazdaságukat. A projekt másik fontos feladata, hogy a termelők versenyképességét javítsa. Mindezt képzésekkel, rendezvényekkel, a jó és hasznos gyakorlatok átvételével képzelik el a szervezők, de szó van szakmai tanulmányutakról is. A projekt keretében egy új agrárgazdasági platform, a Rábaközi Tájklaszter is létrejön.

A program nyitórendezvényén Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár bemutatta a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Programot. Az egészséges és életképes élelmiszer-termelést, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást, valamint a vidéki élet, a vidéki közösségek megerősítését emelte ki. A részt vevő gazdák, zöldség- és gyümölcstermesztők, biotermelők, kézművesek, élelmiszer-ipari vállalkozók számára kiderült, hogy az összefogás számos területen kínál együttműködési lehetőségeket, amelyekhez az érintettek az új fejlesztési ciklusban támogatási forrásokat is igénybe vehetnek.

http://virvide.hu/index.php/a-rendszer-bemutatasa