A REPCE NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÁSA LEVÉLTRÁGYÁKKAL,

Avagy lehet 20 %-al több?

A repce termesztéstechnológiájában elfogadott elem a regulátorhatású, azol típusú fungicidek használata. Az azol hatóanyagú készítmények fungicid hatásuk mellett, javítják a repce általános vitalitását, télállóságát, stressztűrő képességét. A fungicidek növekedésszabályzó hatásából következik az a kérdés, hogy megfelelő összetételű tápelemeket tartalmazó növénykondicionáló készítmények alkalmazhatók-e a repce őszi fómás, adott esetben peronoszpórás betegségei elleni védekezésre?

Tekintettel arra, hogy a növények harmonikus tápanyagellátásával azok egészségügyi állapota kedvezően befolyásolható, erre a kérdésre határozott igennel válaszolhatunk. A növények fejlődését, betegség-ellenálló képességét leginkább befolyásoló tápelemeket – foszfort, káliumot, cinket, bórt és ként, stb. – tartalmazó levéltrágyákkal elérhetők azok a hatások, amelyeket az azol típusú fungicidek használatakor tapasztalunk.

A vizsgálatokat 2011/2012-ben kisparcellás (DATE AGTC Debrecen Látókép Kisérleti Telep, NK Petrol fajtában végezték amelye trágyázása céljábol 103 kg/ ha nitrogént,48 kg / ha foszforpentoxidot és 108 kg/ ha kaliumoxidot szórtak ki a terűletre.

A növények a tenyészidőszak alatt az alábbi kezeléseket ka pták :

D.1 Kezeletlen kontroll

D.2Standard üzemi azol bázisúfungicides kontroll

D.3 Nutrikon készítmények

D3.1 :Plantafosz Cink 3 l/ ha + Plantabòr 1 l/ha. 2011 10.17.

D3.2 : Radistart Fl 40 l/ ha+Plantafosz Réz 2l/ ha+Ken S Mg 3l/ha +Plantabòr 1l/ha

2012 03. 03.

D4.1.Ken -S Bór 4l/ha + Plantamix 1 l/ ha. 2012. 04 24.

Az egyes kezelesek hatasara a termes mennyisége az alábbiak szerint alakult :

D.1. 2578. kg/ha.       100%

D.2. 3208. kg/ ha.     121,4 %

D.3. 3833 kg/ha.         140,7%

Martonvásár, fajtaérzekenységi vizsgálat

A vizsgálatba bevont fajtákat és hibrideket 170 kg/ ha nitrogénnel,80 kg/ha foszforpentoxiddal, 90 kg / ha kalumoxiddal és 36 kg/ha ke nnel tragyazták.

A tenyészidőszaban az üzemi kontrollparcellákat

tőrózsás állapotban :1l/ha azol 250. FW +5l/ha kolloid kén+ 2l/ha bór szuszpenzióval

sárgabimbós állapotban : szisztemikus novénykondicionáló 0,6l/ha + 2l/ha bórszuszpenziòval kezelték.

A NUTRIKON kft termekeivel az üzemi kezelésekkel azonos időpontban és a növények megegyező fejlettségi állapotában a következő kezeléseket végeztük:

tőrózsás állapotban : Plantafosz Réz 3 l/ha +Ken-S Mg 3 l/ha + Plantabór 1 l/ha

sárgabimbós állapotban : Plantafosz Universal 3l/ha +Amalgerol 1 l/ha + Plantamix 1l/ha

A vizsgalt fajták és hibridek vetésterűlete 2-2 ha. volt amelyek hektáronkénti átlag termése a vizsgált 6 Monsantó hibrid átlagában

NUTRIKON. technológia :       3389 kg/ha

Üzemi tedhnológia (hozzászámolva a kiserleti kezelesek termését : 2915kg/ ha

Üzemi technológia. :         2682kg/ha.

Kiemelkedően jól reagaltak a mikroelem alapu permetezésekre :

az E xplant. ( 3636 kg/ha ),az Exagon (3550 kg/ha.)

A K WS hibridek és fajták kozűl. a Tassilo( 3313kg/ha) a Turan(3267 kg/ha) és Traviáta (3278 kg/ha )reagáltak legjobban a kezelésekre.

Az üzemi gyakorlatnak megfeleló alkalmazas technológiát vizsgáltunk KÀPOLNÀSNYÉKEN. táblafelezéses módszerrel.A fajta SITRO volt, a hektáronkénti műtrágya mennyiség 80 kg nitrogén. A novenyek kezelésének idopontja,ill a készitmények és a dozisok megegyeztek afajta es hibridérzékenységivizsgálatokban alkalmazottakkal.

Termés, ( üzemi technogia ) 2482 kg/ ha

Termés (NUTRIKON technológia ) 3056 kg/ha

A debreceni kisparcellás kisérletben a NUTRIKON kft levéltrágyák optimális időben és összetételben történő alkalmazása esetén atermés mennyisége az azolos kezeléshez képest

19,5%-al,a fajta es hibrid érzékenységi vizsgalatban a NUTRIKON termékekkel kezelt hibridek és fajták átlag termése 18,8 %-al,míg a nagyüzemi,táblafelezéses vizsgálatban 23,2 %-al haladta meg az azol hatóanyag tartalmú növekedésszabalyzóval kezelt növények termését a NUTRIKON kft levéltrágyáival kezelt repce termése.

A NUTRIKON kft repce növekedes szabályzó technológiájával tehát lehet 20 %-al több.

A készitmények és az azokban található mikroelemek hatására

  • Javul a repce télállósága, hidegtűrése (bór és kálium)
  • 20-30%-al nagyobb a repce gyökérzete (cink és foszfor)
  • Javul a növények betegség-ellenálló képessége (foszfor, bór, kálium és réz)
  • Harmonikus a növények tápanyag ellátottsága, zavartalan a levelek asszimilációs tevékenysége (kén, nitrogén, foszfor, bór, réz és cink).

A PLANTAFOSZ® készítmények kiválasztásánál célszerű figyelembe venni a termesztés körülményeit. Vizenyős, hidegebb mély fekvésű területeken, ahol nagyobb a veszélye a fómás, adott esetben a peronoszpórás fertőzéseknek a PLANTAFOSZ® RÉZ (6% nitrogén, 25% foszfor-pentoxid, 10% kálium-oxid, 4,5% réz) oldattrágyát használjuk levélkezelésre. Ugyancsak a PLANTAFOSZ® RÉZ használata részesítendő előnyben a laza szerkezetű, mészben és szervesanyagban gazdag talajokon is.

A PLANTAFOSZ® UNIVERSAL (4% nitrogén, 30% foszfor-pentoxid, 23% kálium-oxid, + bór, vas, mangán, réz, cink, molibdén, kobalt) oldattrágyát a fentiekben felsoroltaktól eltérő termesztési körülmények között használjuk.

A PLANTAFOSZ® oldattrágyái – dózisuk 2-3 l/ha önmagukban – elsősorban a repce gyökérzetének fejlődését, bokrosodását serkentik, a kezelések hatásaként a repce gyökérzete 20-30%-al is megnövekedhet. A nagyobb gyökértömeg jobb tápanyag és vízfelvételt, illetve nagyobb szárazságtűrést eredményez.

A Nutrikon Kft. azzal ajánlja levéltrágyáit a repcetermesztőknek, hogy készítményei, az azol típusú fungicides kezelésekkel összevetésben, azonos hektárköltség mellett kedvezőbb élettani hatást biztosítanak. (További információ: www.nutrikon.hu)