Pneumatikus vetőgépek esetén csávázott vetőmag kizárólag deflektorral ferszerelt vetőgéppel vethetőn !

Heteken belül indul a vetés . Magyarországon a szívó levegős elven működő vetőgépállomány nagy része – az engedélyokiratok kötelező előírása ellenére – még mindig nincs deflektorral felszerelve.

2014-ben végzett felmérés szerint a magyar gazdaságokban mintegy 12 ezer szívó levegős elven működő vetőgépet használnak, melynek 70 százaléka nincs ellátva deflektorral, pedig a kukorica és napraforgó csávázására engedélyezett növényvédő szerek engedélyoikarata kötelezően előírja a por elsodródását megakadályozó berendezés alkalmazását .

A deflektor a vetőgépekre egyszerűen felszerelhető szerkezet , amely a vetőmag vetésekor a magról leváló port a barázdákba vezeti, ezáltal töredékére csökkenti a por elsodródás kockázatát.

Fontos lenne, hogy a deflektor ellátottság aránya rövid időn belül megforduljon. A helyzet javítása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács valamint a Növényvédő szer gyártók Szövetsége együttműködésével, a Bayer és Syngenta növényvédőszer gyártó cégek anyagi támogatásával, közös program indult a deflektor használat elterjedése és kedvezményes beszerezhetősége érdekében. A program elsődleges célja, hogy szakmai és anyagi segítséget nyújtson a gazdák számára vetőgépeik deflektorral történő ellátásához.

A vetőmag csávázás alacsony dózisbanés célirányosan hata csírázó mag és a kifejlődő gyökerek körül. A vetés során a csávázott vetőmagról leváló por elsodródása ugyanakkor kockázatot jelenthet a környezetre, ha nem alkalmazzuk a kockázat csökkentő előírásokat.

A vetőgépeket gyártó vállalatok újabb gépeiket már deflektorral felszerelve szállítják megrendelőiknek. A régebbi szívólevegős vetőgépek azonban még nem deflektorral ellátva kerültek forgalomba. A deflektor használat a régebben beszerzett gépek esetében is kötelező.

A fenntartható mezőgazdaság / fenntartható növényvédelem érdekében a környezet megőrzéséért vállalt felelősséggel a növényorvosok közreműködése ezen a területen is garanciát jelent.

Kérjük, hogy jelezze partnerei felé , hogy még most is lehet jelentkezni a deflektorkell.hu honlapon, ha valaki igénybe szeretné venni a deflektorok beszerzésénél a kampányt támogató cégek kedvezményét.

A deflektorok kiszállítása a nyerteseknek és a kedvezményes deflektor vásárlás a Bearing Kft. által működtetett permetezes.hu honlapon keresztül valósul meg. A cég munkatársai március elején megkezdték a nyertesek értesítését és a berendezések célba juttatását annak érdekében, hogy az akcióra jelentkezők még a vetési szezon megkezdése előtt hozzájussanak a deflektoraikhoz.