Minden amit a NAK szaktanácsadói rendszerről tudunk!!!

73_2015_FM_rendelet_összefoglaló_szaktan

73_2015_XI_6_FM rendelet

GYIK kérdések-válaszok-OK

Kitöltési útmutató_átregisztrációhoz

Módosítás történt az Agrár Környezetgazdálkodási kifizetésekben

módosítások öko 1.sz melléklet területmérés

módosítások öko 7. sz. melleklet szankciók

módosítások öko 8. sz. melléklet fogalomjegyzék

módosítások öko 11. sz. melléklet ültetvény növényfaj lista

Szakterület megfeleltetés 90_2009_FVM_73_2015_FM

TISZTELT SZAKTANÁCSADÓ!

Tájékoztatjuk, hogy megjelent a 73/2015. (XI.6.) FM rendelet (mellékletek között megtalálható), amelynek értelmében a 90/2009-es FVM rendelet alapján szaktanácsadói engedéllyel rendelkező szaktanácsadóknak

60 NAP ÁLL RENDELKEZÉSÉRE, HOGY átregisztráljon a NAK Elektronikus Szaktanácsadói Névjegyzék Rendszerébe (ESzNR). A HATÁRIDŐ 2016.

JANUÁR 13.

A rendelet értelmében AZON SZAKTANÁCSADÓK, AKIK A HATÁRIDŐIG NEM TESZNEK ELEGET ÁTREGISZTRÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGÜKNEK, TÖRLÉSRE KERÜLNEK A NÉVJEGYZÉKBŐL.

A 90/2009 FVM rendelet alapján megállapított szakterületek megfeleltetésre kerültek a 73/2015. (XI. 6.) FM rendelet által tartalmazott szakterületekkel, amelyet a levél csatolmányában talál.

AZ ÁTREGISZTRÁCIÓ SORÁN, A MEGFELELTETETT SZAKTERÜLETEI ÉS STÁTUSZA (AKTÍV VAGY SZÜNETELTETTE, AMI KORÁBBAN FELFÜGGESZTETT) NEM VÁLTOZTATHATÓ!

Amennyiben új szakterületre szeretne jogosultságot szerezni vagy státuszát módosítani, azt MÓDOSÍTÁSI KÉRELEM benyújtásával tudja kezdeményezni AZ ÁTREGISZTRÁLÁSÁT KÖVETŐEN.

FELHÍVJUK A FIGYELMÉT, HOGY A RENDELET 3 § (3.) BEKEZDÉS SZERINTI B, C, D BEKEZDÉSÉBEN FELSOROLT SZAKTERÜLETEK VÁLASZTÁSA ESETÉN A KÖVETKEZŐ KARAKTERSZÁM ÍRHATÓ BE:

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA AZONOSÍTÓ: 5 KARAKTER

MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA AZONOSÍTÓ: 4 KARAKTER

ERDÉSZETI SZAKSZEMÉLYZET RÉSZÉRE KIÁLLÍTOTT IGAZOLVÁNY: 4 VAGY 7 KARAKTER

KÉRJÜK, HOGY A FELÜLET KITÖLTÉSE ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL A MELLÉKELT RENDELETET ILLETVE ÚTMUTATÓT!

Az átregisztrálás a következő linken keresztül végezhető el:

http://www.nak.hu/hu/esznr [1]

Üdvözlettel:

SZAKTANÁCSADÁSI CSOPORT

Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Szakterület

1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

szaktan@nak.hu

www.nak.hu [2]

Links:

——

[1] http://www.nak.hu/hu/esznr

[2] http://www.nak.hu/

Az alábbi aktualitásról tájékoztatjuk Önt: (AZ ÜZENET 4. PONTOT

TARTALMAZ)

1.     MELLÉKELTEN KÜLDJÜK AZ ÚJ AKG FELHÍVÁSBAN MÓDOSULT

ELŐÍRÁSOKAT A LÉNYEGESEBB ELEMEKET KIEMELVE.

2.     MELLÉKELTEN KÜLDJÜK AZ AKG GYIK EGY ÚJABB RÉSZÉT.

3.     AZ AKG-VAL PÁRHUZAMOSAN MÓDOSÍTOTTÁK AZ ÖKOLÓGIAI

GAZDÁLKODÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSÁT (ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTTÉRÉS, ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS FENNTARTÁSA VP-4-11.1.-11.2.-15).

A legfontosabb változások:

Pályázati felhívás:

1. A szántó és ültetvény földhasználati kategória esetén TÁPANYAG-GAZDÁLKODÁSI TERVET kötelező készíteni. A talajvizsgálat és a levélanalízis elvégzése ugyanakkor nem kötelező.

                * A pontosításra kerültek a szántóföldi földhasználat esetében a termeszthető növénykultúrák köre, valamint az aromás, gyógy- és fűszernövények a zöldségnövények után járó támogatási összeget igényelhetik.

3. Földhasználati kategóriákon (szántó, gyep, ültetvény) belül lehetőség van az öt év alatt az egyes alkategóriák között váltani, a következők szerint:

· A kötelezettségvállalás időszaka alatt a támogatást igénylőnek lehetősége van arra, hogy adott tábla esetében az egyik évben a szántóföldi növénytermesztés, a másik évben pedig a zöldségtermesztés támogatási összegét igényelje a termesztett növény figyelembevételével.

· A kötelezettségvállalás időszaka alatt a támogatást igénylőnek lehetősége van arra, hogy adott tábla esetében az egyik évben a gyep földhasználati kategóriába eső területét kaszálással, míg a másik évben legeltetéssel hasznosítsa és az ennek megfelelő támogatási összeget igényelje.

· Amennyiben az új telepítésű ültetvény után magasabb hektáronkénti támogatási összeg igényelhető, mint a kivágott növényfajra, úgy a támogatást igénylő részére az újratelepített terület vonatkozásában a támogatási összeg meghatározásánál az alacsonyabb támogatási összeg kerül figyelembevételre.

4. Az ültetvény kivágás és újratelepítés bejelentési kötelezettsége 10 NAPRÓL 15 NAPRA VÁLTOZOTT, formanyomtatvány helyett elektronikus bejelentés került alkalmazásra.

5. A támogatást igénylőnek a gazdálkodási naplót, a tápanyag-gazdálkodási tervet és a területmérési jegyzőkönyvet a támogatási időszak végét követő HETEDIK ÉV HELYETT TIZEDIK ÉV végéig kell megőrizni.

                * A bérlegeltetésről a bérlegeltetett állatállomány tekintetében a támogatást igénylőnek a bérlegeltetett állatállomány tartójával kötött ÍRÁSBELI MEGÁLLAPODÁSSAL kell rendelkeznie.

                * A benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában a keresztellenőrzések lezárultát követő 30 napon belül születik döntés.

Mellékletek:

· A FÖLDTERÜLET BEAZONOSÍTÁSÁNAK útmutatója c. mellékletben pontosításra kerültek a területek mérésének szabályai. _A csatolt dokumentumban összesítettük a legfontosabb változásokat._

                * ÚJ MELLÉKELTKÉNT jelent meg a TÁPANYAG-GAZDÁLKODÁSI TERV beküldendő elemeit tartalmazó melléklet és az ÜLTETVÉNY FÖLDHASZNÁLATI KATEGÓRIA NÖVÉNYFAJ LISTÁJA._ A csatolt dokumentumban összesítettük a legfontosabb változásokat._

                * PONTOSÍTÁSRA KERÜLTEK A TERÜLETMÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV ÉS A WEBGN beadandó adatait tartalmazó melléklet.

                * A fogalomjegyzék mellékletben FOGALOMPONTOSÍTÁSOK TÖRTÉNTEK ÉS ÚJ FOGALMAK is bekerültek. _A csatolt dokumentumban összesítettük a legfontosabb változásokat._

                * A szankciókat tartalmazó mellékletben a szankciók a pályázati felhívás szakmai tartalmának megfelelően változtatásra kerültek.

_A csatolt dokumentumban összesítettük a legfontosabb változásokat.

_Felhívjuk a figyelmet, hogy a melléklet szerint „AMENNYIBEN A GAZDASÁG NEM RENDELKEZIK TRÁGYATÁROLÓVAL, AKKOR A TELJES KÉRELEM ELUTASÍTÁSRA KERÜL.”

4. TÁJÉKOZTATÓ AZ AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KIFIZETÉS ÉS AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS TÁMOGATÁSA PÁLYÁZATOKHOZ KAPCSOLÓDÓ SZAKTANÁCSADÓI FELADATOKRÓL

http://www.nak.hu/hu/kamara/kamarai-hirek/3559-tajekoztato-az-agrar-kornyezetgazdalkodasi-kifizetes-es-az-okologiai-gazdalkodas-tamogatasa-palyazatokhoz-kapcsolodo-szaktanacsadoi-feladatokrol-2

[1]

ÜDVÖZLETTEL,

SZAKTANÁCSADÁSI CSOPORT

Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Szakterület

1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

szaktan@nak.hu

www.nak.hu [2]

Links:

——

[1]

http://www.nak.hu/hu/kamara/kamarai-hirek/3559-tajekoztato-az-agrar-kornyezetgazdalkodasi-kifizetes-es-az-okologiai-gazdalkodas-tamogatasa-palyazatokhoz-kapcsolodo-szaktanacsadoi-feladatokrol-2

[2] http://www.nak.hu/