Konferencia 2016. Több mint 250 látogató 8 megyéből 23 előadás, NAK szaktanácsadói pontszerző volt a konferenciánk. Köszönjük minden előadónak a színvonalas előadásokat.

A konferenciát Dr. habil Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Szombathely elnök, Magyar Rovartani Társaság nyitotta meg, és a DDT korszak veszélyeiről, a megfontolt növényvédőszer használatról beszélt, hogy elkerüljük Rachel Carson Néma tavasz című könyvében felvázolt félelmét.

3

A szakmai előadások a talaj fontosságáról, és a térinformatika jelentőségéről szóltak. A növényvédőszer forgalmazók aktuális ajánlataikat mutatták be.

A konferencián került sor az Osztrák növényvédelmi szervezetekkel történő további egyeztetésekre. Megállapodás született egy közös három nyelvű honlap indítására, amely egy karantén monotoring rendszer ismertető felülete lesz. A METOSZ készülékeket és a szomszédok által üzemeltetett időjárás megfigyelő rendszereket közösen fogjuk üzemeltetni. A rajzásdinamikai grafinokat itt tesszük nyilvánossá. Megállapodás született, hogy a Vas megyei kamara igazolásával, a fehér, és zöld könyveket Burgenlandban hitelesítik és dolgozhatnak a munkavállalók a növényvédelemben. Több növényvédelmi problémát is megtárgyaltunk, és elhatározás született, hogy még jobban erősítsük a kapcsolatainkat. Meghívást kaptunk egy kivetítős Osztrák-Magyar EB meccs nézésre. Farkas István tagtársunk tolmácsolt.

5

Both Gyula elnök Vas Winter Stefan Lk-Burgenland , ÖAIP Foltin Kurt Agro DS Österreich

 

Délután került sor a Kamaránk által felállított 5 fős bizottság gyűlésére, amely a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelettel kapcsolatos a VMNK által központi vezetőséghez beadott túlzott szigorítású pontok megváltoztatásának lehetőségeit hívatott tárgyalni. A bizottság tagja volt elnökünk Both Gyula is. A tanácskozáson megjelent Dr. Tarcali Gábor elnök. Központi kamaránk nem támogatja a többség képviseletére hivatkozva, sem az esélyegyenlőség, sem az alkotmány bíróság felé történő lépéseket. Both Gyula elnök véleménye a PTK. szerinti felelősségről: valójában ez járható út is lehetne, ha nem kellene több évig várakozni egy tárgyalásra fehér könyv nélkül. Abban mindenki egyetértett, hogy a kormányhivatal a jogosítványunkat visszavonja, helyett a visszavonhatja javítás kerüljön a jogszabályba.

Aktualitások a növényvédelmi szabályozásban Jordán László elnökhelyettes, NÉBIH fórumra késő délután került sor. Nagyon sok kérdés merült fel, de változtatásokra a rendeletben, főleg a felelősség kérdésében nem kell számolnunk. Aki alkalmazott egy cégnél, vagy tulajdonos, nem kell szerződést kötni, nem kell a NÉBIH honlapjára feltölteni, csak a NÉBIH szeretné, ha ezt kötelezettség nélkül megtennék az alkalmazott, vagy tulajdonos növényvédősök. Sok kérdés nyitva maradt, talán majd egy új jogszabályban valamikor. Cég, KFT, BT is köthet szerződést, de felelős növényvédős természetesen kell.

6

Péntek délelőtt Elnökünk egy előadás során értesült egy jogi problémáról és felkérték a VMNK elnökét ennek megvizsgálására.

Növényvédőszert a vevőhöz /végfelhasználóhoz/ nem lehet kiszállítani?

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, valamint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdése alapján, a növényvédő szerek és hatóanyagaik kizárólag üzletben forgalmazható termékek.

A NÉBIH álláspontja szerint tehát, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján, növényvédő szer – kategóriájától és rendeltetésétől függetlenül – csak működési engedéllyel rendelkező üzletben forgalmazható. A hivatkozott Korm. rendeletben rögzített további szállítási feltételek pedig az áruszállításra vonatkoznak, ami nem összetévesztendő a termék végfelhasználó részére történő értékesítésével, átadásával.

A NÉBIH az IGA Kft. kérdésére válaszolva rögzítette, hogy a 1107/2009. EK rendelet 3. cikk 9. pontja egyértelműen rögzíti, hogy a növényvédő szer forgalmazás részét képezi a növényvédő szer végfelhasználó részére történő átadása. Mivel pedig a már idézett Korm. rendelet meghatározza, hogy növényvédő szer csak működési engedéllyel rendelkező üzletben forgalmazható, így a forgalmazó a növényvédő szert a végfelhasználónak nem szállíthatja ki.

A konferencia végén bemutattuk új saját fejlesztésű programunkat a PIC2RATE –t. Részleteket később közlünk róla.

pic2rate logo sarga

12

47

8