Kirándulás Dél-Erdélybe Jelentkezás Március 30-ig A határidő fontos és a létszám korlátozott. Jelentkezési sorrend van.

 

Jót s jól!” (Kazinczy)

Kirándulás Dél-Erdélybe

2016. június 8-12

(5 nap / 4 éj)

Utazás: kényelmes, légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 2 éj, falusi turizmus (2-3 ágyas szobákban fürdőszoba használattal), 2 éj Kézdivásárhely környéki panzióban (2-3 ágyas fürdőszobás szobák).

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

Indulás: a hajnali órákban

1. nap: Utazás a Budapest, M5 útvonalon. A nagylaki határátkelés után erdélyi kirándulásunkat Aradon kezdjük. Főhajtás az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt a vesztőhelyen felállított obeliszknél, séta a belvárosban és Zala György Szabadság szobrának megkoszorúzása a Tűzoltó téren. Az aradi vár látképével továbbutazunk Ménesre, Balla Géza pincészetébe (Wine Princess). Borkóstoló, mely során többek között megkóstoljuk a híres ménesi kadarkát is. A máriaradnai Kegytemplom és Sólyomvár romantikus várromának látképével folytatjuk utunkat a Maros völgyében. Marosillye (itt született Erdély nagy fejedelme, Bethlen Gábor 1580-ban) érintésével érkezünk meg szálláshelyünkre. Csernakeresztúr: Hunyad megye legnépesebb magyarlakta települése – az itt élők Bukovinából a XX. század elején idetelepített székelyek leszármazottai. Szálláshely elfoglalása (2 éj) majd vacsora.

2. nap: Reggeli után a Dunaparti Orsovára utazunk. Az 1848-as szabadságharc után a városban rejtették el néhány évig a Szent Koronát. Felkeressük a modern római katolikus templomot, melynek falán egy tábla emlékeztet a magyar korona itt töltött éveire, majd hajóra szállunk. A kirándulás keretében a hajóról csodálhatjuk megy Európa legnagyobb szurdokvölgyét, a Kis- és a Nagy- Kazán-szorosokat. Délután a gyógyvizeiről híres fürdőhelyet, Herkulesfürdőt keressük fel. Az itt feltörő termálvizek gyógyító hatását már a rómaiak is ismerték. A 19. században kiépült fürdő igazi monarchiabeli fürdőhellyé vált, melynek hangulatát máig megőrizte. Városnéző séta az egykori kaszinó épületétől a Szapáry-fürdő és a Sarolta-fürdő érintésével a Herkules szoborig. Visszautazás Csernakeresztúrra, majd közös vacsora.

3. nap: Reggeli után az Erdélyi Fejedelemség egykori fővárosába, Gyulafehérvárra utazunk. Sétát teszünk a történelmi központban, megtekintjük az ortodox templomot és felkeressük az Érseki Székesegyházat. A 13. században épült templom erdélyi fejedelmek és püspökök temetkezési helye, itt nyugszik többek között Márton Áron püspök, János Zsigmond király és a törökverő Hunyadi János. Napunk folytatásaként a törcsvári kastélyt keressük fel, melyet „Drakula kastélyaként” emlegetnek. A zegzugos várkastély csipkézett tornyai már messziről festői látványt nyújtanak. A látogatás után Brassó érintésével továbbutazunk következő szálláshelyünkre. Szállás elfoglalása Kézdivásárhely melletti panzióban (2 éj) majd vacsora.

4. nap: Reggeli után a Székelyföld dél-keleti részébe, mai Kovászna megyébe kirándulunk. Kézdivásárhelyen, a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városában teszünk egy sétát a főtéren és az Incze László Céhtörténeti Múzeumban felkeressük a népviseletes babamúzeumot. Programunk folytatásaként Székelyföld egyik leglátogatottabb természeti ritkaságaihoz, a híres vulkáni krátertóhoz, a Szent Anna-tóhoz majd a Mohos-tőzegláphoz utazunk. Napunk utolsó látnivalóját Gelencén keressük fel, ahol a várfallal körülvett, román kori templomot tekintjük meg, a benne található 14-15. századi freskósorozattal. Visszautazás a szálláshelyre, vacsora és zenés búcsúest.

5. nap: Reggeli után hazafelé indulunk. Útközben felkeressük Vajdahunyad várát, mely Erdély és talán a történelmi Magyarország egyik legimpozánsabb gótikus várkastélya. Innen Dévára utazunk, ahol felvonóval felmegyünk a Kőműves Kelemen legendájáról híres dévai várba, majd meglátogatjuk a Böjte Csaba ferences testvér által alapítatott gyermekotthont. Hazautazás Szombathelyre a szükséges pihenőkkel, várható hazaérkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj: 69.900 Ft/fő – minimum 35 fizető utas esetén.

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a szállást 4 éjszakára félpanziós (reggeli és vacsora) ellátással és a csoportkísérő-idegenvezetést.

Külön fizetendőek a borkóstoló, a belépőjegyek (előre láthatólag 100-120 RON/fő) és a BBP (Baleset, Betegség és Poggyász) biztosítás. Irodánk által ajánlott csoportos utasbiztosítás költsége 2.750 Ft/fő.

MISSZIÓ TOURS Utazási Iroda

2310 Szigetszentmiklós, Tököli u. 19. I/ 5.

missziotours@missziotours.hu

Tel: +3620 565 3258