Egy küldöttgyűlés margójára.

A MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA KÜLDÖTT KÖZGYŰLÉSÉRE Budapesten 2016.03.09-én került sor.

A beszámoló, ami nem volt, de elektronikusan elolvashattuk. A kamara az érdekképviseletet elég furcsán értelmezte. Az új jogszabály, a permetező bemérés, a parlagfű, az adatvédelmet nélkülöző elektronikus vény a tagság érdekeiért van. Kamaránk vezetése többször is felszólította a megyei vezetőket az adatvédelmi törvény megszegésére. Itt hívom fel a figyelmet, hogy jogszabály hiányában, aki alkalmazottként cége hozzájárulása nélkül feltölti a cég adatait a NÉBIH honlapjára az törvényt sért.

A napirendek között szavazás nélkül ide-oda cikáztunk. Nem értettük, hogy egy közgyűlésen a NAK szaktanácsadási rendszeréről miért kellett egy jó órás vetítéses előadást becsempészni.

A kamara felállította virtuális, de valójában nem létező Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Növényvédő Gép Ellenőrző Állomást, majd azonnal átadta a MANOK KFT-ének az üzemeltetést. Tehát kértük, hogy a kamara kapja a permetező bemérést, és miután megkaptuk meg is szabadultunk tőle. Vita alakult ki, hogy a MANOK befektetők magáncége, kamarai kissebségi tulajdonnal, vagy kamarai tagok alapította KFT, aki bevette a kamarát.

Itt szeretném kiemelni Bakonyi István munkáját, aki már erőn felül szívügyeként kezelte ezt a feladatot. Amit többen karcolgattunk, az nem ellene irányult, csak kerestük a jogszerűséget. Köszönjük Bakonyi Istvánnak ezt a munkát.

A szavazásra elég későn került sor, és a többség érdekelt volt MANOK tagként. Több egyesületben, és más kamarában is tag vagyok, az alapszabály nem engedi az érdekeltségi szavazatot.

A 43/2010. FVM rendelet módosítása. Szívesen láttuk a NÉBIH képviselőit, de az álláspontjukat eddig is tudtuk. Hogy mindenkinek kötelező legyen feltölteni az adatait, az ami biztosan szerepel a módosításban. Ügyvédünk Almási Dr. szerint ez veszélyes üzem vállaljuk a következményeit. Az ADR is az, de a szaktanácsadó nem felel a gépkocsivezetőért, az autóért, berakóért stb.

A VMNK által benyújtott javaslatot végül is többen támogatták, így a szokásos útra terelődött. Már a sokadik bizottság felállítása történt, A vezetőség majd néhány hónap múlva dönt, hogy elküldi e a jogszabály alkotókhoz. Tehát marad minden a régiben.

A végén már az estében nyúlt egy újabb szavazás. Aki a 4 éves ciklus közepén kerül megválasztásra, azt a ciklus végén újra kell választani. Egy elnök esetében egyszer 2 év, majd 4 év, a 8 helyett.

 

Both Gyula