FELHÍVÁS

a mezei pocok fertőzöttség felmérésére és a védekezés végrehajtására

Az idei enyhe tél, a januári, helyenként tartós hótakaró és a téli hónapokban lehullott, többfelé jelentős mennyiségű csapadék nem gyérítette jelentős mértékben a mezei pockot, a korábban megtett intézkedések azonban hatottak az egyedszám alakulására.

A fertőzöttségi helyzet jelenleg változó, a megyék többségében gyenge, közepes fertőzöttség a jellemző. Fejér, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében fokozott figyelmet igényel a károsító helyzet. Ezen megyék egyes területein (többéves kultúrákban, ruderális területeken, gyümölcsösökben) erős fertőzöttséget, illetve gradációt észleltek. A későbbi károk elkerülésének érdekében nélkülözhetetlen, hogy a gazdálkodók ismerjék az aktuális fertőzöttség mértékét és folyamatosan figyelemmel kísérjék a károsító helyzet alakulását.

A növényvédelmi hatóság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Az érintettek mielőbb kezdjék meg a mezei pocok fertőzöttség felmérését. E munkában kiemelten fontos, hogy a növényvédelmi szakemberek és a termelők egyaránt részt vegyenek. Az ellenőrzés ne csak a veszélyeztetett területekre, hanem azokra a táblákra is terjedjen ki, ahol a korábbiakban nem volt mezei pocok kártétel. A felméréskor fordítsanak különös figyelmet a rezervoár területekre: az évelő pillangósokra és a ruderális területekre.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A helyi védekezés szükségességéről egyedileg, a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét, törekedve a nem kémiai védekezési módszerek fokozott alkalmazására. A megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében.
Erősebb fertőzöttség esetén szükség lehet növényvédő szeres kezelésre is.
A mezei pocok elleni védekezéshez jelenleg három készítmény rendelkezik engedéllyel hazánkban: Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid), Polytanol (280 g/kg kalcium-foszfid), valamint Delu (800 g/kg kalcium-karbid), melyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók.

Az Arvalin LR csalétket (2-3 szem/járat) a kártevő által lakott járat nyílásába kell helyezni. A vadon élő állatok védelme érdekében a talaj felszínére kiszórni tilos!

A Polytanolból járatonként 2 g (2-3 szemcse) behelyezése után a járatokat minden esetben földdel el kell tömni. Tilos a készítményt felhasználni esős, ködös időben és átázott talajon! A Polytanol soha nem érintkezhet vízzel!

A Delu kizárólag riasztó hatással rendelkezik. A készítményből 5-6 g-ot kell a károsító járatába juttatni, majd a lyukat azonnal le kell zárni (betaposni nem szabad!). Így a talaj nedvességének hatására keletkező acetiléngáz a járatokat kitölti. A készítmény egész évben alkalmazható. A termék kizárólag a károsító járataiba helyezhető, a növényre nem kerülhet!

A Redentin 75 RB (0,0075% klórfacinon) csak szükséghelyzeti engedéllyel használható, szintén a járatok nyílásába helyezve. A járatokat nem kell betaposni.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember segítségét.

Budapest, 2016.04.15.

            

NÉBIH NTAI