Május közepén Vas megyében megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelés és egyedfejlődés vizsgálata.

Május közepén Vas megyében megkezdtük az amerikai szőlőkabóca lárvakelés és egyedfejlődés vizsgálatát egyelőre három helyszínen (Bérbaltavár, Vaskeresztes, Gencsapáti). Ültetvényenként 100 levél fonákjának bonitálásával, majd laborban történő vizsgálatával történik a felderítés, hetenként egy alkalommal. Az első L1-es lárvát Bérbaltaváron találtuk május 20.-án (1 db/100 levél mennyiségben). Az ezt követő meleg időjárás elindította a tömeges lárvakelést, így a következő vizsgálatok alkalmával már 4-5 db/100 levél sűrűségben találkoztunk a kártevővel. A június 2.-ai vizsgálat alkalmával már találkoztunk L2-es lárvákkal, levedlett lárvabőrökkel egyaránt.

A jelenlegi helyzetről elmondható, hogy a művelt ültetvényekben 0-5 db/100 levél a kártevő sűrűsége. A megyei, illetve országos megfigyelések a https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Eszlelesek/AmerikaiSzolokabocaEszleles linkre kattintva elérhetők. A felhagyott, nem gondozott ültetvényekben ennek az értéknek akár a többszörösével is találkozhatunk. Az elhanyagolt ültetvények felkutatása és vizsgálata folyamatosan zajlik a megyében a fertőzési gócok felszámolásának céljából.

A védekezést az L2 és L3 lárvastádiumok ellen javasolják, így az kedvező időjárás esetén 1-2 héten belül esedékessé válhat a Scaphoideus titanus ellen engedélyezett rovarölő készítményekkel.

Dóber János

növényvédelmi előrejelző