Új rendszer lesz kialakitva a permetezők bemérésére. November 26-ig megtudjuk a részleteket.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK!! A permetező gépek bemérésével kapcsolatban egyre több kérdés érkezik hozzánk. Megpróbáljuk megvilágítani a jelenlegi helyzetet. NAK cikk

AGROÁZIS CIKK    AGROFÓRUM CIKK Díjszabás      

Felkészités a vizsgálatra       A gépek tsztitása  Ismertető a felkészitéshezMezőhír cikk

 

 NÉBIH levél

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete nem vesz részt ebben a feladatban. Igaz, hogy a növényvédelmi kamara kapta ezt a feladatot, de az Országos Kamarai Vezetőség ezt egy magán KFT-ére bízta. A MANOK KFT dolgozta ki a rendszert és az árakat is. A megyei kamarák csak jóváhagyási és javaslati joggal rendelkeznek a megyei állomások felállításában. Tehát a kérdésekre a MANOK KFT és a felálló megyei állomás tud válaszolni.

A jelenleg hatályos jogszabály előírása szerint 2016. november 26. napját követően a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos. A felülvizsgálatra történő bejelentkezés már önmagában jogkövető magatartásnak számít, tehát ha a felülvizsgáló állomás kapacitás hiánya miatt késik a felülvizsgálat, a termelő a géppel legálisan munkát végezhet.

Európában már nagyon régóta működnek bemérő állomások. A nagy többség csak szórásképet mér, és nem mérnek analitikai pontossággal. Az árak is a nyújtott szolgáltatástól függnek. / Lengyel ország, Szlovénia 40-50 Euró, Német ország, Ausztria 80-100 Euró, Szlovákia, Cseh ország 110-350 euró, Anglia 28 Euró regisztrációs díj/. Az angol regisztrációs kérdések ITT.        

A permetező gépek ellenőrzése fontos feladat, de annál is fontosabb lenne egy kezelési tanfolyam a használóknak. Még mindig nagy problémát jelent a dózis beállítása, a hektáronkénti lé mennyiség meghatározása, az ehhez tartozó sebesség kiszámítása és tartása, az hogy milyen szórófejet használunk.

A beállítással kapcsolatban a VMNK tanácsadói szívesen segítenek a gazdáknak.

A regisztrációról a cikkünk.

Régebben is foglalkoztunk a témával.

EU irányelv

35. §94 (1) A növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmigépeken – a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével – háromévente a 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatot (a továbbiakban: felülvizsgálat) kell végezni.

Nem tudjuk értelmezni:

Magán termelésben, ha nem adom el a terményt?

Az a gazda aki nem árutermelő, saját felhasználás, vagy takarmány?

Önkormányzat közterületen, ha nincs termelés?

Erdészet?

Vasút, közút gyomirtás?

Bérbeadott, kölcsön gép, ha nincs árutermelés?

Both Gyula Elnök

Néhány külföldi példa:

002index00123 images

indexperm2 vip02