Az Osztrák Integrált Növényvédelmi Szervezet (ÖAIP) és a Burgenlandi Agrárkamara szervezésében 2016. november 29-30-én Welsben került sor az „Ausztriai Növényvédelmi Napok” konferenciára.

Folytatva a kialakult együttműködést (A 2016. évi Gödöllőn tartott Növényorvosi napon Stefan Winter: Növényvédelmi gépek minősítése Ausztriában című előadást tartott) az Osztrák Integrált Növényvédelmi Szervezet (ÖAIP) elnöke, Dr. Josef Rosner meghívta a magyar kollégák képviselőit a konferenciára.

A tanácskozás keretében Dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke válaszolta meg a magyar növényvédelmi szabályozással és a Növényorvosi Kamaránkkal kapcsolatos kérdéseket.
Az eseményen részt vett a kapcsolat kialakításában tevékeny szerepet játszó Vas Megyei Területi Szervezet képviselője, Farkas István is.

Az eseményen az osztrák mezőgazdasági minisztérium, élelmiszerbiztonsági hivatal, mezőgazdasági kamarák, szakmai szervezetek, termelők képviselői cserélték ki tapasztalataikat. Az 57 előadás a következő fő témaköröket érintette:

Integrált növényvédelem mint az élelmiszerbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság kulcseleme

Előrejelzési rendszerek

Új növényvédelmi technológiák, készítmények

Kukoricabogár elleni biológiai védekezés újabb eredményei

Karantén károsítók megjelenése, monitoringja (elsősorban a szőlőkabóca (Scaphoideus titanus), a foltosszárnyú muslica (Drosophyla suzukii))

Ramulria collo-cygni elleni védekezési lehetőségek

A konferencián részt vett a cseh és szlovák kamara elnöke is. Az elnöki szintű egyeztetések megteremtették a jövőbeli közös munka alapjait, elsősorban információcsere és közös konferenciák tekintetében.

Az előadások rövid összefoglalói az www.oaip.at honlapon lesznek elérhetőek.