A növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés adatfeltöltése. Dr. Tarcali Gábor Elnök nyílt levele.

A növényvédelmi tevékenység minden fázisáért még mindig a szakirányító a felel.

NMNK területi szervezetei részére                                                 Ikt.szám: 1/2017

Tárgy: A növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés adatfeltöltése.

Tisztelt Titkár Asszony/Titkár Úr!

Tisztelt Növényorvos, Kamarai Tag!

A 43/2010 FVM rendelet értelmében növényorvosi vényt csak olyan személy részére lehet kiállítani, akivel a növényorvos írásbeli szerződéses viszonyban van. A rendelet előírja a szerződés adatainak feltöltését a NÉBIH erre a célra kialakított elektronikus felületén. Ez sok vitát váltott ki növényvédelmi szakmai, de gazdálkodói körökben is, a 9. melléklet szerinti adatfeltöltés túl szigorú volt, túl sok adatot kért. Ennek átgondolását és módosítását kamaránk is kérte. A NÉBIH az adatfeltöltésre 2016-ban többször módosított határidővel moratóriumot hirdetett, így 2016. december 31-ig a moratórium értelmében az adatfeltöltési kötelezettség szünetelt.

Ezúton hívjuk fel minden Kolléga figyelmét, hogy 2017. január 1-től az adatfeltöltési kötelezettség életbe lépett.

2017. január 1-től már kötelező feltölteni minden érvényben lévő szerződés adatait (a tavalyi, de már nem érvényes szerződéseket természetesen nem). Viszont jó hír, hogy a NÉBIH figyelembe veszi az észrevételeket, és lényegesen csökkentette a feltölteni szükséges adatok körét. Ezeket a kamara nagyelnökségi ülésén is áttekintettük, és egyetértés volt abban, hogy ilyen módon már elfogadható az adatfeltöltés, elfogadható és teljesíthető a kért adatok köre.

Az alábbiakban tájékoztatónk részeként közöljük a NÉBIH adatfeltöltésre vonatkozó tájékoztatójának szövegét, ami a NÉBIH honlapján elérhető:

(Elérési útvonala a NÉBIH honlapon:

Megnyitjuk a NÉBIH honlapját: http://portal.nebih.gov.hu/nyitooldal a Legfrissebb hírek, közleményeknél rákattintunk a további hírekre. Jobb oldalon a 2. sorban található a „Növényvédelmi szakirányítók figyelmébe” hír, erre kell rákattintani.

 Közvetlen link:

http://portal.nebih.gov.hu/-/novenyvedelmi-szakiranyitok-figyelmebe)

NÉBIH tájékoztató:

„Mint ismert, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet alapján a szakirányító növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére állíthat ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló írásbeli szerződést kötött. A szerződés megkötését, módosítását, illetve megszűnését 15 napon belül a szakirányítónak be kell jelentenie a NÉBIH felé. 2016. április 26-a óta működik a NÉBIH elektronikus feltöltő felülete, ahol a szakirányítók a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződések adatait rögzíthetik.

A szerződések bejelentésére és ellenőrzésére moratóriumot vezetett be az ellenőrző hatóság, de 2017. január 1-től a jogszabályokban leírt módon kell eljárni, és ezek ellenőrzésére is számítani kell. A nem teljesített kötelezettség első alkalommal figyelmeztetést von maga után, ezt követő esetekben pedig a megfelelő szankciót (bírság).

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2016. évre vonatkozó szerződések feltöltését már nem várjuk. Kérjük, hogy a jövőben már csak azokat a szerződéseket töltsék fel, amelyek a 2017. évre vonatkoznak.

Fontos, hogy növényorvosi vényt továbbra is kizárólag csak a szerződés megkötése után lehet kiállítani.

A szakirányítók által rögzített adatok pontos felvitelére azért van szükség, mert ez adja a hatósági ellenőrzések kockázatbecslési alapját.

A feltöltő felület az alábbi linken érhető el:

https://novenyvedelem.nebih.gov.hu/NovenyvedelmiSzolgaltatas

További információt a gyakran ismételt kérdésekben talál.”

(NÉBIH tájékoztató vége.)

Kedves Kollégák!

Kérjük a növényorvosi vény kiállítását, a növényvédelmi szakirányítói szerződés megkötését és a szerződés adatainak feltöltését az előbbiekben leírt tájékoztatás szerint végrehajtani.

Ugyan jelen tájékoztató levél témája nem ez, de a növényvédelmi szakirányítói szerződéssel is összefüggésben érdemes néhány gondolatot a permetező gép felülvizsgálattal foglalkozni jelen levélben is. A permetező gépek felülvizsgálatával kapcsolatban egy újabb tájékoztatóban rövidesen jelentkezünk. Az októberi jogszabály módosítás óta nincs érvényben lévő szabályozás, ami rendelkezne arról ki, hogyan, milyen szempontok szerint végzi a felülvizsgálatot. De a felülvizsgálati kötelezettség érvényes. A kamaránk felülvizsgáló állomás rendszerét igénybe venni a jogszabály módosítás után már nem kötelező. A kamara vezetőse és a felülvizsgáló állomásunk úgy döntött, hogy ennek ellenére a tevékenységet tovább folytatjuk. Önkéntesen igénybe vehető szolgáltatásként ajánljuk a gazdálkodóknak e magas technikai szintű tényleges szolgáltatást nyújtó felülvizsgálatot. Ennek részleteiről rövidesen tájékoztatást, közleményt küldünk, amit kérünk minden tagunknak, rajtuk keresztül a velük kapcsolatban lévő gazdáknak eljuttatni.

A Komárom-Esztergom megyei szervezetünk határozottan kezdeményezi, a kamara vezetése ugyancsak határozottan azon az állásponton van, azt kéri tagjaitól, a biztonságos, felelős növényvédő szer kijuttatás érdekében a növényvédelmi szakirányítói szerződés megkötésekor javasolja figyelembe venni a vele szerződő gazda permetező gépének helyzetét. A növényorvos felelősséggel csak akkor állítson ki növényorvosi vényt szerződött partnerének, amennyiben meggyőződik arról, hogy a partner milyen minőségű permetező géppel végzi tevékenységét, illetve ha szükséges javasolja, kérje annak a kamara által felügyelt vizsgálaton való részvételét. Hiszen a növényorvos által felügyelt növényvédelmi tevékenység felelőssége a növényorvost terheli, és egy rosszul szóró permetező gép komoly problémák okozója lehet. Javasoljuk, próbáljuk ezt megelőzni már a szerződés megkötésekor.

Budapest, 2017. január 6.

          

Üdvözlettel:

                     dr. Tarcali Gábor sk.

                       a kamara elnöke