Ne csak a receptért keressék a növényvédősöket című szakmai nap Vasszécseny 2017.02.09-10. Telt ház, 35 előadás. Több megyéből érkező szakemberek. A nyertesek listája a cikk végén. Együttműködés a Burgenlandi kamarával.

A tanácskozás elején Virág István tagtársunk 25 év Bayer képviselőkén eltöltött év után nyugdíjba ment, és átadta a stafétát Ürmösi Lászlónak.

Harangozó Bertalan Vas megye kormánymegbízottja nyitotta meg a rendezvényt, méltatta a gazdák és a növényvédősök fontos szerepét az élelmiszerek előállításában. Külön kiemelte, hogy nem sok eset van arra, hogy a kormányhivatal, a hatóságok, a termelők, a növényvédősök, és a forgalmazók egy tanácskozáson találkoznak, és közösen tervezik a mezőgazdaság jövőét.

A növényvédőszer forgalmazók aktuális ajánlataikat és az egyre népszerűbb csomag ajánlataikat mutatták be. Több előadás szólt a biológiai készítményekről, műtrágyákról, és a talaj és növénykondicionáló szerekről.

Vizes aktualitásokról Tasnádi Gabriella Vízgazdálkodási szakértő adott tájékoztatást. Mindenkit érdekelt a kutak rehabilitációja. Kamaránk a növényvédelmet segítő programjait és eszközeit Eredics András mutatta be. Both Gyula elnök vázolta fel, azt a VMNK elképzelést, hogy a recept írás mellett olyan szolgáltatást tudjon adni a növényvédős, ami segíti és igazolja a növényvédelmi munka fontosságát. A program után már több szervezet és gazdálkodó is érdeklődik.

A Burgenlandi kamara vezetői meghívták kamaránkat, hogy a kinti szaktanácsadóknak mutassuk be elképzeléseinket egy közös konferencián, és hogy tovább üzemeltetjük a Pest monitor közös honlapunkat.

A késő délután került sort Gábriel Géza főosztályvezető-helyettes FM, és Jordán László elnökhelyettes előadására, a jogszabályokról. Megtudtuk, hogy a felelősség még mindig a szakirányítóé. Még mindig egy, két évre el kell venni a fehérkönyvet szabályszegésért. Szerződés, feltöltés, recept, permetezési napló, aláírás. Burgenlandban csak egy méregvásárlási engedély kell a gazdának. A fórumon nem igazán kaptunk választ, a növényvédőszer forgalmazás problémáiról, hogy mi lesz azokkal, akikkel nem kötnek szerződést /egy növényvédősnek átlagban több mint 100 szerződést kellene kötni/. Nem tudjuk mi lesz a permetezőgép bemérésekkel.

Az VMKH   és a Vas Megyei Kormányhivatal, Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály, Növény és Talajvédelmi Osztálya aktuális támogatási információkat közölt a hallgatóságnak.

Az Agrár-környezetgazdálkodásról Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár FM tartott átfogó előadást.

Ismét sor került a Burgenlandi kamara vezetőivel a már hagyományos egyeztetésre és az éves közös programok tervezésére. Winter Stefan Lk-Burgenland , ÖAIP; Foltin Kurt Agro DS Österreich; Both Gyula elnök VMNK, Dr. Pusztavámi Márton a NAK megyei elnöke és Farkas Istvan külföldi kapcsolatok bizottságunknak elnöke vett részt a megbeszélésen.  

Köszönjük az előadóknak és a résztvevőknek a sikeres konferenciát!

Sokan alkottak kiscsoportos begbeszéléseket. Ezeken merült fel, hogy miért nem jár a növényvedelemben dolgozóknak veszélyességi pótlék.

A látogatók között kisorsoltuk:

I.  1 db drónnal történő felvételezést 100ha-ig, egyeztetett időpontban /az alábbiak egyike: termésbecslés, vadkárbecslés, vízkár felmérés, kelés felmérés, növény számolás, pocok felmérés/ 

VARGA FERENC

II.  1 db permetezéshez használt víz elemzés, vagy öntözővíz elemzés

MOLNÁR SÁNDOR

III.  1 db dontontoxin és aflatoxin mérés

MÁTYÁS CIPRIÁN

IV.  1 db Dr. Kádár Aurél a Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás című könyv

LAKOSI TIMEA

V.   1 db Dr. Maráczi László: Díszfák, díszcserjék védelme című könyv

MAROSÁN OTTÓ

VI.   1 db PIC2RATE egy éves előfizetés

NÉMETH SÁNDOR

VII.   1 db Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok I-II. 2017 könyv

SCHNEIDER LÁSZLÓ

Gratulálunk a nyerteseknek!

img 0193

 

 img 0194 img 0219

Harangozó Bertalan Vas megye kormánymegbízottja                        Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár FM

img 0207 jorden

Gábriel Géza főosztályvezető-helyettes FM                                                        Jordán László elnökhelyettes, NÉBIH

img 0208  img 0218

Tasnádi Gabriella – Vízgazdálkodási szakértő NAK                                         Király Lívia kérelemkezelési szakügyintéző VMKH

img 0210 img 0214

Szabó Levente főosztályvezető VMKH                                                         dr. Cseke Zoltán osztályvezető, VMKH

img 0196 img 0206

Virág István                                                           Déri Máté