Hozzászólások a cikk után!

Egy tagtársunk kérésének teszünk eleget, hogy közöljük a levelét. Egyre több hasonló észrevételt kapunk. Várjuk a hozzászólásokat az elnok@vmnk.hu-ra. MOTTÓ: „attól, hogy nem beszélünk a problémáról, az még probléma marad!

Vitaanyagot szeretnék növényvédős kollégáim elé bocsátani: beszéljünk róla, vitassuk meg!

A 43.-as rendelet módosításai után hónapról-hónapra találkozom és beszélgetek olyan növényvédős kollégáimmal, akiknek régi, többéves partnerei mondják fel szaktanácsadói szerződésüket. Az okokat vizsgálva egy olyan jelenségcsoportra szeretnék rávilágítani, ami lehet, hogy nem törvénytelen, de biztosan nem etikus és a 43-as szellemével, céljaival teljesen szembe megy.

A növény védőszert forgalmazó cégek sorozatban alkalmaznak növényorvosokat, akik többtucat termelővel kötnek szaktanácsadói szerződéseket, receptet adnak, permetezési naplókat vezetnek és igazolnak- sokszor a termelőtől 100-200 km távolságra is! Látszólag a termelő is jól jár, nincs feladata a papírmunkára, csak egy a dolga, minden szert ott vásároljon! Felmondja régi jól bevált és táblaszintű szaktanácsadói szerződéseit, mellyel  pár százezer forintot azonnal megtakarít, de nem gondol arra, hogy éppen a szereinek egy  helyen történő megvásárlásával sokkal többet ott hagy erre a célra is! Elveszti azt a lehetőségét, hogy szerenként a legolcsóbb forgalmazót választhassa. Elveszti a távolság miatt a táblaszintű szaktanácsadás lehetőségét is. A forgalmazó természetesen bebiztosítja magát, a helyi ismereteinek hiányában a maximális technológiákat előírva, pld. akkor is kéri a búza gyomírtását, ha abban egy szál gyom sincsen, vagy többszöri gombaölőzésre beszéli rá partnerét, amikor olyan a fertőzés, hogy egy is elég lenne: sorolni lehetne azokat a tényeket, melyeket hely és táblaismeret nélkül nem lehet optimalizálni.

Itt az ideje a szerződések NÉBIH honlapjára való feltöltésének. Egy egyszerű szűrő segítségével azonnal kimutatható, hogy kik azok a „Leonardói” koponyák kik tucatjával tudják ellátni több ezer hektáron és helyen/több megyében is/ a szaktanácsadói feladataikat. Érdemes lenne kigyűjteni! Én remélem, hogy a jogalkotó is előbb-utóbb értesül ezekről a rendeletből fakadó vadhajtásokról és megpróbálja ezt a lehetőséget csökkenteni, kiskapukat bezárni.

Aláhúzom, hogy ez az én saját véleményem, elfogadom, hogy tévedhetek és ez így jól van, de kérem érintett kollégáimat, hogy erről győzzenek meg! Győzzenek meg arról, hogy jól van az, ha a növényorvosok 10 százaléka helyzeti előnyét kihasználva a terület 50-60 %-át lefedi? Győzzenek meg arról, hogy jól van az, ha a helyi, a növ.szerek árrésével játszani nem tudó szakemberek sorozatban elveszítik munkájukat? Győzzenek meg arról, hogy ez az irány szakmailag helyes, ez lesz a növény védőszer felhasználásunknak jövője és élelmiszer biztonságunknak ez a jó és követendő alapja!

Győzzenek meg minderről, várom a véleményeket! Mottómnak megfelelően beszéljünk e problémáról pro-és kontra is! Én úgy gondolom, hogy további cinikus összekacsintások nem viszik előbbre a szakmánkat, sőt kiüresítik azt!

Szerintem ezt úgy hívják, hogy piacgazdaság. Nem kommunizmusban élünk, ahol mindent kézi vezéreltek. Ha a termelő nem látja át, hogy nem jó neki, ha nem kap megfelelő szaktanácsot, akkor max annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk felnyitni a szemét. Ha nem piacképes és eladható a tudásunk, akkor mi a fenét akarunk? Állam bácsi majd betol hozzánk néhány szükségmegrendelőt? Már évek óta mindig a jogszabályok segítségével próbálnak sokan közülünk a piacon maradni. Ezt be kéne fejezni, és végre mindenkinek értelmes, hasznos, értékes szolgáltatást kéne nyújtani, amire tényleg szüksége van a termelőknek.

Már régóta ezt mondom,de semmi értelme, midig jön a szokásos miért nem erőltetnek már rá minket a termelőkre szöveg.

Jó e növényvédősnek lenni? Nem igazán. Ha egy forgalmazó írja fel nekem a szert, akkor a dokumentáció nem az enyém.Én akkor csak mezei termelő vagyok,felelősség a receptiróé
Nem kell recept, tagdîj stb.Minek ez a szınjáték
Szerződés, regisztráció,recept,napló aláírás.Esélyegyenlöség?Van akire vonatkozik a jogszabály, van akire nem.Lehet,hogy nem is akarok nōvényvédõs lenni.Alakitsuk meg a mezőgazdasági mérnōkök egyesületét.