A KIRÁNDULÁS EGY 100 ÉVES TISZTELGÉSSEL KEZDŐDIK. jELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ 2017. 04.01.

Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei,

Észak-Olaszország gyöngyszemei

2017. június 7-11.

(5 nap / 4 éj)

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szállás: hotel (2-3 ágyas szoba vagy apartman fürdőszobával)

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

Indulás: 06:00 óra Szombathely

1. nap: Utazás a szükséges pihenőkkel Szlovéniába. Útközben Trojánénál tartunk pihenőt, ahol érdemes lesz megkóstolni a jellegzetes helyben sütött nagyméretű fánkot. A Predil-hágó (1156 m) autóbuszos megmászása közben világháborús emlékeket láthatunk majd.  A kétszintes Kluze erődnél állunk meg. Következő állomásunk Kobarid (Caporetto), ahol Szlovénia legnagyobb I. világháborús múzeumát tekintjük meg. Jó idő esetén felsétálunk a város fölé emelkedő Szent Antal-templomhoz és az azt körülölelő I. világháborús olasz emlékműhöz, majd a Napóleon-hídhoz. Szállás elfoglalása Nova Goríciában (2 éj) és vacsora.

2. nap: Reggeli után az itteni I. világháborús emlékhelyek egy részét járjuk végig, rójuk le kegyeletünket. Isonzó-völgye és Doberdó: itt volt a világtörténelem leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja. Az Isonzó-front nyolcvan kilométer hosszú szakaszán két és fél év alatt az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország fájdalmasan sok katonát veszített. Első megállónk Nova Goríciában, az Isonzó folyó partján lesz. Megemlékezés és a folyó jelképes megkoszorúzása. Először a visintini Magyar-kápolnát keressük fel, melyet magyar katonák kezdtek építeni 1918-ban. Folytatjuk utunkat, Fogliano I. világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében megemlékezünk az elesett hősökről. Redipugliában megtekintjük a régi emlékhelyet, Olaszország legnagyobb katonai emlékművét és a Monte Sei Busi hegyen található lövészárkokat. Továbbutazunk San Martino del Carso faluba, ahol a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművét keressük fel. Ezt követően Monte San Michelére, „Doberdó nagy hegyére” utazunk, koszorúzás. Séta a hegyen található kavernákhoz és lövészárkokhoz, majd visszautazás a szálláshelyre, vacsora.

3. nap: Reggel utazás Veronába. Séta a történelmi óvárosban – San Zeno Maggiore-bazilika, ókori amfiteátruma (Aréna), Via Mazzini, Júlia háza és erkélye. Szabadprogram. Ezután kirándulás Olaszország egyik legszebb tavához, a Garda-tóhoz. Látogatás a tóba nyúló félszigeten található középkori hangulatot árasztó mesés kisvárosba, Sirmionéba. Fakultatív lehetőség: motorcsónaktúra a festői tavon. Szabadprogram. A szállás elfoglalása a közelben (1 éj), vacsora.

4. nap: Reggeli után Tronchetto kikötőjébe utazunk. ahonnan a „lagúnák városába”, Velencébe hajózunk. Útközben már a hajón ismertetőt kap a csoport az „Adria királynőjének” is nevezett város történelméről, főbb látnivalóiról. Kikötés után közös séta során ismerkedünk meg a központtal (Szent Márk-tér: Szent Márk-székesegyház, Campanile; Piazetta: Dózse-palota, Sóhajok híja; Canale Grande, Rialto híd). Szabadidő. Utazás a lido di jesolói / környéki szálláshelyünkre (1 éj) és vacsora. Jó idő esetén séta a tengerparton.

5. nap: Reggel utazás Trieszt gyöngyszeméhez, a fehér márvány kastélyhoz, amit Habsburg Miksa, Ferenc József testvére építetett. Látogatás a kastélyban és mesés parkjában. Ljubljana-Maribor útvonalon utazunk haza Szombathelyre. Várható megérkezés az esti órákban.

Részvételi díj: 90.000-95.000 Ft/fő. A részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazás költségét, szállást 4 éjszakára félpanziós ellátással (reggeli és vacsora), valamint a csoportkísérő-idegenvezetést. Külön fizetendők a belépőjegyek, valamint a BBP (Baleset, Betegség és Poggyász) biztosítás, mely az utazáson való részvétel feltétele. Irodánk által ajánlott csoportos utasbiztosítás költsége: 2.500 Ft/fő.

misszió