Tájékoztató a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közreműködésével szervezett 1.3. szerinti ADR képzésről:

Mezőgazdaságban használt mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok

szállításának lehetőségei:

1. Korlátozott mennyiséget meg nem haladó szállítás, amikor csak néhány ADR előírás betartása kötelező (kis mennyiségű ADR-es árút feladó – berakó – címzett – kirakó munkakörhöz tartozó személyekre vonatkozik, 1.1.3.6 bekezdés szerint):

  • Mezőgazdasági vegyszer: Az áru kiadójának (feladó/kereskedő) kötelessége megállapítani az anyagok veszélyességi tulajdonságai alapján, hogy a kiadott anyaga szállítható mennyiségi korlátozásnak megfelel-e (a mennyiségre az anyagok ismerete nélkül általános választ adni nem lehet). A határértéknél kisebb mennyiség szállítására jogosít a 2 órás képzés.
  • Ammónium-nitrát műtrágya esetén is korlátozott a szállítható mennyiség.
  • Gázolaj (tüzelőolaj), benzin is csak korlátozott mennyiségben szállítható az ADR hatályán kívül.

Ilyen jellegű szállításhoz a felkínált 2 órás oktatás meghallgatása szükséges, amelyről az ADR szállítási biztonsági tanácsadó igazolást ad ki! Ennek érvényességi ideje a kiállítást követő 2. év december 31.

 

2. Amikor semmilyen ADR előírást nem kell alkalmazni az üzemanyag szállításhoz:

  • Magánszemélyként gyúlékony, folyékony anyagot (gázolaj, benzin) kiskereskedelmi csomagolásban, újratölthető tartályokban legfeljebb 240 litert, de 60 liternél nem nagyobb mennyiségben lehet szállítani edényenként. Az IBC, nagycsomagolások, tartályok nem tekinthetők kiskereskedelmi csomagolásnak.
  • Vállalatok, (vállalkozások): fő tevékenységükkel kapcsolatos feladatok ellátásához (pl.: mérés, javítás, szivattyúzás, mély és magasépítési feladatok végzése, stb.) szükséges szállítások alkalmával csomagolóeszközönként legfeljebb 450 liter mennyiségű veszélyes áru. A szállítás során az ADR 1.1.3.6 bekezdésben foglaltak betartása kötelező. Így gázolajból max. 1000 liter, benzinből 333 liter a szállítható, a megfelelő szállítási feltételek betartása mellett, úgy, hogy az anyag kiszabadulása ne legyen lehetséges.

A Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2017. évben azok részére, akik a 2015. évi képzéseken részt vettek ismételten biztosítja a lehetőséget a képzési kötelezettség teljesítésére.

2017. évben 3 helyszínen, Csepreg, Szombathely, Körmend, tartunk képzést az esti órákban. A korábbi képzésen részt vevőket levélben megkeressük, amelyben megadjuk a pontos helyszínt, időpontot.

Azok részére, akiknek nincs ilyen képzettsége, vagy korábban nem a mi szervezésünkben vettek részt ilyen képzésen, előzetes jelentkezés alapján lehetőség van csatlakozni. A csatlakozóktól kérjük, hogy amennyiben lehetőségük van, a melléklet Jelentkezési lapot nyomtassák ki, és kitöltve hozzák magukkal. Akinek a nyomtatásra nincs lehetősége, kérem, hogy a jelentkezési lap adatait hozza magával.

A képzés költsége bruttó 3500 Ft, amely a helyszínen fizetendő, a befizetésről kiállított számlát, és a képzés teljesítéséről kiadott igazolást utólag postán küldjük ki.  

Jelentkezési határidő: 2017.03. 31.

Képzési helyszínek:         2017.04.06.  Csepreg, Művelődési és Sportház, Széchenyi tér 31.

                                               2017.04.11. Körmend, Kastély Színház, dr. Batthyány u. 5.

2017.04.12. Szombathely, Kámoni Arborétum Látogató Központ, Szent Imre herceg u. 68a

Jelentkezés módja: írásban az info@vmnk.hu címen

                                      telefonon: 0630 / 283 1952