Amit a deflektorról tudni kell

A deflektor nem más, mint egy porelvezető adapter, amely a szívólevegős pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventilátorából kilépő elhasznált levegőt egy csővezeték segítségével levezeti a talajra. Ezáltal a csávázott vetőmagokról származó por nem a levegőbe – majd az életterünkbe – kerül, hanem a talajba.

Mint minden növényvédelmi eljárás esetén, a csávázott vetőmagok vetése során is jelentkezhetnek olyan környezetet károsító kockázati tényezők, amelyeket a helyes vetési gyakorlat alkalmazásával megelőzhetünk. Ilyen kockázatcsökkentő eljárás egyebek mellett a deflektor is, ugyanis ez egy olyan műszaki megoldás, amely a szívólevegős (kukorica és napraforgó vetőgépek nagy része ilyen típusú) vetőgépek ventilátorából kilépő elhasznált levegőt és a levegőben lévő – magokról ledörzsölődő – szennyezett port levezeti a talajba. Mérési vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a deflektorok alkalmazásával a vetőmagtételben esetlegesen meglévő finom szálló por elsodródása 90%-kal csökkenthető.

 def01 def02

 

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 2016. január 1-től hatályos módosulása a 9. § (5) bekezdése szerint kötelező érvényűvé teszi a deflektor használatát a fent nevezett technológia esetében.

 

A rendelet módosítása minden kultúrára vonatkozik, és igazán komolyan a kukorica és napraforgó termesztőket érinti. Ezt a két növényt általában ilyen típusú vetőgéppel vetik el a gazdák, és az engedélyezett csávázószerek (gombaölő és rovarölő csávázószerek is) mindegyikének engedélyokirata előírja a deflektor alkalmazását.

 

A hatósági ellenőrzések során nagy hangsúlyt fektetünk az adapter meglétének vizsgálatára. Annak hiányakor a munkavégzés csak a kiegészítő egység felszerelése esetén folytatható tovább.

 

Amellett pedig a környezet nagyfokú veszélyeztetése miatt 50 000-50 000 000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírság kerül kiszabásra.