Az utóbbi napok hideg időjárása megviselte az ültetvényeket, sok helyen károsodtak a növények az éjszakai fagyok miatt. Hogyan tudjuk segíteni a növényeinket a regenerációban, illetve mit tehetünk megelőzésképpen?

 

A megoldás a Wuxal Ascofol biostimulátor használata, amivel javíthatjuk növényeink fagytűrését. Fagyveszélyes helyzetek előtt 1-2 nappal kiadva érhetjük el ezt a kedvező hatást. Az Wuxal Ascofolban lévő algakivonat és a hozzáadott bór a növények sejtnedv-koncentrációjának növelésével, az anyagcsere folyamatok felgyorsításával éri el ezt a hatását. Természetesen csodát azért ne várjuk, hiszen ezzel a módszerrel maximum 1-2 fokkal tudjuk az ültetvények fagytűrését javítani, de ez sok esetben életmentő lehet!

Ugyanezen hatóanyagok segítik a növényeket a regenerációban is, ezért a károsodott növényállományt is érdemes kezelni, természetesen csak akkor, ha maradt valamennyi még funkcionáló levélfelület.

Javasolt adagja: 3 l/ha

       

Czinege Erik

 

2017. tavasz

 

Foszforhiány okozta problémák a szántóföldi termesztésben

Kukorica

     
 

A megfelelő foszforellátás rendkívül a fontos a növények számára. A legkritikusabb
a kezdeti fejlődés, gyökeresedés időszaka, amikor a már nagy mennyiségű foszforra lenne szükség, de a legtöbb esetben a foszfor felvehetősége korlátozott.

A magokban található foszfor fedezi a csírázási időszak igényét, de ez a tartalék hamar elfogy és a csíranövénynek a talajból kell felvenni a foszfort. A foszfor felvételét azonban számos tényező nehezíti.
Az alacsony talajhőmérséklet miatt 10 fokig a talajban jelenlévő foszfornak hozzávetőlegesen csak fele elérhető a növény számára. Hiába van ott a foszfor, a növény nem tudja felvenni. A másik gond, hogy a foszfor gyakorlatilag nem mozog a talajban, csak néhány mm tud elmozdulni a tenyészidőszak alatt. Így a hagyományos, teljes felületre, vagy akár sortrágyázással kiadott műtrágyánál igen kicsi az esély, hogy a fejlődő növény gyökere találkozni fog a műtrágyából kioldódó hatóanyaggal. A talaj egyes kémia jellemzői, mint például kémhatása, szénsavas mésztartalma, agyagásvány-összetétele, mind hozzájárul ahhoz, hogy a foszfor megkötődjön és felvehetetlenné váljon a növények számára. Megoldás, olyan mikrogranulált műtrágyák használata, amivel közvetlenül a gyökér mikrokörnyezetébe juttatjuk ki a foszfort. Szintén fontos, hogy a kiadott műtrágya tápanyagleadása hozzávetőleges összhangban legyen a fejlődő növény igényével. Nem jó az a műtrágya, ami rögtön kijuttatás után leadja a hatóanyagot, mivel csak a csírázás után indul meg a növények foszforfelvétele a talajból, az addig leadott foszfor egy része biztosan le fog kötődni.

Foszforhiány
Foszforhiány

A Kwizda ajánlata a fenti problémák megoldására:

A Pannon Starter használata, amely speciális felületkezelése miatt szabályozottan adja le a tápanyagot. Még foszforból jól ellátott területeken is érdemes kijuttatni – korai vetés esetén-, hiszen a hideg talajból ilyenkor a foszfor felvehetősége erősen korlátozott.  Vetéssel egymenetben alkalmazzunk, 20 kg/ha adagban.

     
 

Czinege Erik

Telefon: +36 30 525 2641     Email: kapcsolat@kwizda.hu

Területi képviselőink elérhetősége:

http://www.kwizda.hu/szaktanacsadok

   

Kwizda Agro Hungary Kft. 1138 Budapest Váci u. 135-139 A/5

Amennyiben a jövőben nem szeretne több hírlevelet kapni a leiratkozáshoz //kwizda.birow.hu/hirlevel_kezeles?email=balazs.vajkovics@kwizda.hu“>kattintson ide.