Szabad a méhek legeltetése!

Az Európai Bizottság – kétéves moratóriummal – több növénykultúrában (őszi káposztarepce, kukorica- és a napraforgó) felfüggesztette a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek uniós használatát. A döntést elsősorban az motiválta, hogy egyes szakmai aggodalmak szerint a hatóanyagok komoly veszélyt jelenthetnek a méhekre.

A fajtatulajdonosokat és vetőmag előállítókat képviselő Gabonatermesztők Országos Szövetsége kérelmére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) úgynevezett szükséghelyzeti engedélyt adott ki arra vonatkozóan, hogy a 2016. őszén, országosan 25 ezer ha-on,  neonikotinoid hatóanyagú rovarölő csávázó szerrel kezelt repce vetőmag kerüljön elvetésre.

Megyénkben 15 községhatárban, 663 hektáron használták az engedély szerint kezelt vetőmagot.

A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény – és Talajvédelmi Osztálya az érintett jegyzőségeket értesítette, hogy a helyben működő méhészetek, valamint a vándoroltatáskor bejelentkező vendég méhészek tájékoztatást kapjanak az engedély szerint kezelt vetőmag alkalmazásáról.

Ezen területek méhlegelőként való alkalmazása nem tiltott.

A házi –és a vadon élő beporzó szervezetek védelme érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a szükséghelyzeti engedélyben előírt adatszolgáltatási és technológiai utasítások betartásának ellenőrzésére, különös tekintettel a szívólevegős pneumatikus szemenkénti vetőgépek porelvezető adapterének (deflektor)meglétére.

A technológiai fegyelem teljes körű betartása és a szakértelmen alapuló növényvédelem csökkenti a környezeti károkozás kockázati lehetőségét, így a hasznos élő szervezetek pusztulását is!

 méhecske