A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete 2017.04.28.-án tartotta rendkívüli közgyűlését a Jeli Arborétumban.

Kárpátiné dr. Győrffy Katalin tagtársunk javaslatára kezdeményeztük az országos küldöttgyűlésnek, hogy a NAV állásfoglalása alapján módosítsuk az alapszabályt, miszerint tagjaink a kamara eszközeit, szellemi termékeit térítésmentesen használhassák. Az országos küldöttgyűlés ezt nem akarta tagjainak biztosítani, ezért a megyei alapszabályt Vas megye rendkívüli közgyűlésen kívánta módosítani és a Vas megyei tagoknak biztosítani a térítésmentességet.

A közgyűlés vendége volt Dr. Tarcali Gábor, kamaránk országos elnöke és Zala megye új elnöke Dr. Varga Zsolt.

Both Gyula elnök bevezetője és köszöntője után Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia ügyvédünk ismertette a változtatás szövegét. Eredics András felsorolta kamaránk azon eszközeit és szellemi termékeit, melyek ide tartoznak : drón, projektorok, fainjektáló, Combi 5000 mérőtáska PH, EC, AM, Német keménység mérésére, Monitox 500 aflatoxin mérő, RIDA®QUICK DON dontoxin mérő,Pic2Rate felület analízis, és vadkár felmérő  program. Both Gyula az új fejlesztéseket ismertette. Honlapunk egyedülálló növényvédelmi portál, sok látogatót fogad. Ezen a honlapon biztosítanánk tagjainknak egy portfóliót, ahol lehetőség lenne szolgáltatásaikat reklámozni, egy, szinte önálló honlappal felérően. Az új Spray2RateMGa programot is bemutatta, mely a növényvédő szakembereknek segítene a gazdák permetezőit felmérni, nyilvántartani, bemérni és a program része egy vízbeállító alkalmazás a permetezéshez.

A tagság egyhangúlag megszavazta az alapszabály változtatást.

Both Gyula elnök tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ismét új 43/2010 jogszabályváltozás várható. Elmondta, hogy a VMNK minden fórumon felvetette a jogszabály, tagságot súlytó pontjait, amit az országos vezetőség a békéscsabai kihelyezett elnökségi ülés óta nem igazán támogatott. Ilyen a felelősség kérdése, a fehér könyv mérlegelés nélküli bevonása, a szállítás és raktárázás, ár tarifa, és megvalósult az adatfeltöltés csökkentése.

Tarcali Elnök Úr már árnyaltan fogalmazott a felvetések jogosságáról, kiemelte, hogy Vas megyei szervezet élen jár a kreativitásban és példa lehet más megyéknek is. Az elektronikus vényt kb. 10%-a használja az országos tagságnak, és sok megye kifizeti a használatot a tagoknak.(VMNK vezetőségi döntése alapján mi nem fizetjük, diszkriminatívnak tartjuk a többi taggal szemben, a papír alapú vényt sem fizetjük, ez a növényvédős szolgáltatásának a része).

Tarcali Elnök úr szerint a magántulajdonban lévő bemérő állomásokat kell támogatni, és azon elképzelést, hogy a növényvédősök egy vizsga után bemérjék a permetezőket nem lehet támogatni, erre a növényvédős nem alkalmas. Both Gyula elnök nem értett ezzel egyet, hiszen a növényvédős felel a permetezés minden fázisáért, így a permetező gépért is, a bemérő állomásnak nincs felelőssége. A növényvédősök állították be a permetezőket évtizedekig, és ebből nem volt komoly probléma sohasem. Ez a szakma egyik fontos szolgáltatása lehetne. Tarcali Elnök úr szerint a szolgáltatásban résztvevő permetezőkről az Állomások adnak forgalomba hozatali engedélyt, melyeket 3 évenként bemérnek és ellenőriznek, valamint egymás tevékenységét is ellenőrzik. Amennyiben a növényvédős feladata lesz a nem szolgáltató gépek ellenőrzése, ezeket is a magán állomások ellenőrzik. (Ez etikailag hagy maga után egy kis hiányosságot, és az esélyegyenlőség terén is lehetne erről vitatkozni).

A tanácskozás végén a jelenlévő tagok egyetértettek abban, hogy a kamara eszközeit és szellemi termékeit egyelőre csak a növényvédősöknek / más megyékben is/ teszik hozzáférhetővé.

Both Gyula elnök tájékoztatta a tagságot, hogy Burgenlandban az Osztrák Agrárkamara növényvédelmi szemináriumán a VMNK bemutatja eszközeit és programjait. Augusztusban Szlovákiában is lesz egy bemutató.

Ezután megköszönte a tagságnak, hogy a rossz idő ellenére is ilyen sokan eljöttek és a közgyűlést bezárta.

A program tovább folytatódott. Volt aki a hideg, szeles, esős idő ellenére is körbesétált az Arborétumban. Az erdészektől szép és hasznos kiadványokat, útmutatókat kaptunk. Köszönjük Varga Péternek, Ruborits Tamásnak, Galambos Istvánnak a rendezvényünkhöz nyújtott sok segítséget.

A napot vadpörkölt és beszélgetés zárta az estébe nyúlva. Köszönjük a vadhús felajánlást Varga Antal tagtársunknak, a pörkölt elkészítését, bográcsolást, bevásárlást, szervezést Borsicsné Tóth Andrea tagtársunknak és férjének Borsics Józsefnek. Igazán jól sikerült!

És mikor hazaindultunk megállt az eső.

    img 0857img 0860img 0862    
img 0863img 0864img 0865     
20150507 16381120150507 16550520150507 165749    

 

 20150507 164332