A légi növényvédelem problémáiról kérdeztük Jordán Lászlót, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettesét. A kérdésünk, hogy tagjaink kérhetnek-e engedélyt a légi permetezéshez a légi szolgáltatók engedélyei alapján.

   

Jordán elnökhelyettes Úrtól az alábbi választ kaptuk:    

A mezőgazdasági repülés engedélyezése körül idén felmerült problémák nem növényvédelmi hatósági jellegűek, hanem a légügyi igazgatás hatáskörébe tartoznak. Erre való tekintettel hatóságunk a termelőket a folyamatos tájékoztatással, a rendelkezésére álló információk megosztásával tudta segíteni: weboldalunkon közzétettük és rendszeresen frissítettük az NFM Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztályától származó adatokat.

A 44/2005 rendelet 3/A§ (1) bekezdése szerint a légi permetezés iránti kérelmet a növényvédelmi szakirányítónak kell benyújtani, akinek nem feladata a légi szolgáltató engedélyének vizsgálata. (Erre körlevélben hívtuk fel a megyei növény- és talajvédelmi osztályok munkatársainak figyelmét.) Tehát a kérelem benyújtható, a határozatban a növényvédelmi hatóság hozzájárulhat a légi permetezéshez. Ez azonban kizárólag a növényvédelmi jogszabályok teljesítését jelenti, és nem helyettesíti a légi tevékenységi engedélyt. E fontos információra a kiadott határozatokban is felhívják a termelők figyelmét a szakemberek.

http://portal.nebih.gov.hu/-/legi-novenyvedelemhez-hatosagi-engedellyel-rendelkezo-szervezetek