Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéssel megakadályozható az aranyszínű sárgaság betegség terjedése

 

Megyénkben 2017. május 22-én jelent meg (Gencsapáti) a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L1 fokozatú lárvája. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a karantén fitoplazma terjesztésével okoz.

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat. Az egyedek fertőzőképessége a lárvák kelésétől számolva kb. 4-5 hét múlva alakul ki. Fejlődési stádiumtól függetlenül egész életük során fertőzőképesek maradnak. Hazánkban az amerikai szőlőkabócát 2006-ban, míg a FD betegséget 2013-ban észlelték először.

A rendkívül veszélyes FD terjedése megfelelő védekezéssel megakadályozható, ill. jelentősen lassítható. Erre a legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4), ami általában a szőlő virágzásának idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik.

Azokban a termőültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, a nagyobb fertőzésveszély miatt kifejezetten ajánlott a lárvák elleni védekezés. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. tiametoxam, lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz, alfa-cipermetrin stb. hatóanyagú permetező szerek).

Növény-egészségügyi zárlattal érintett szőlőkben ,  szaporítóanyag-előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező.

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos további információk elérhetőek a NÉBIH weboldalán:

http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/szolo-aranyszinu-sargasag-grapevine-flavescence-doree

A megyei felderítés eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk a termelőket.

A 2016. évi felderítés összefoglaló táblázata:

Imágó, egyed

Lárva, egyed

Bérbaltavár

21

26

Felsőcsatár

4

0

Gencsapáti

17

0

Vaskeresztes

2

0

Vásárosmiske

1

0

Ság hegy

2

0

Fotók a kártevőről:

kabóca.jpg 

    

Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály

Növény- és Talajvédelmi Osztály

94-577-410