A burgenlandi agrárkamara növényvédelmi szemináriumán Lackendorfban a VMNK delegációja is részt vett és bemutatta új eszközeit és programjait.

Velünk tartott a Zala megyei szervezet elnöke Dr. Varga Zsolt és Dr Pusztavámi Márton a NAK Vas megyei elnöke.

Az Osztrák Integrált Növényvédelmi Szervezet (ÖAIP) elnöke, Dr. Josef Rosner és Ing. Stefan Winter, Burgenlani Agrárkamara elnöke rövid megbeszélést tartott Both Gyula VMNK elnökkel. Ausztriában is gondot okoz a vegyszerek szabályos használata. Engedélyek hiányában bizonyos kultúrákban problémás a növényvédelem. A GMO Európában is szóba került. A szeptemberi sportnapon folytatódnak a beszélgetések.

Both Gyula Elnök a Szlovák kollégákkal is megbeszélést folytatott. Szlovákiában nem kellenek bonyolult engedélyek a permetezésekhez, az engedélyezett szereket bárki felhasználhatja. A zónák szerinti növényvédőszer felhasználás csak elméletben létezik. Nyitrán folytatódnak majd a megbeszélések.

SMART gazdálkodás – Az új technológiák a jövőben! Dl Michael Glösmann, RWA Raiffeisen Ware Austria AG.  A kukoricamoly ellen a Trichogramma petefürkészek drónos alkalmazását mutatta be. A TRICHOPLUS nevű készítmény egy 2 cm átmérőjű, perforált polisztirol kapszulában tartalmazza a Trichogramma evanescens és T. pintoi petefürkészek bábjait, kapszulánként legalább 1000 darabot. Ezeket a kapszulákat drónról szórják a táblákra. A költsége repüléssel együtt kb. 100 euró/ hektár.

A lombtrágyák – tápanyagok a megfelelő időben a megfelelő helyen! Mit tehetnek? Mit hoz? Mit kell figyelembe venni? Dl Josef Schlagenhaufen, Kwizda Agro GmbH. Bizonyos bór tartalmú levéltrágyák növelik a permetlé PH-ját. A Wuxal P Profi viszont csökkenti a PH-t. A levétrágyák segítik a növényvédőszerek bejutását a növénybe,

Növényvédő szerek optimalizálása a kijuttatásra, a megfelelő alkalmazási technika Ing. Paul Krennwallner Syngenta Agro GmbH. Lényegében a VMNK elképzeléseit hallottuk vissza. A növényvédelem fontos elemei között nem szerepelt a permetezőgépek bemérése. A zöldterület index / hány négyzetmétert kell permetezni/, levél szőrözöttség, erezet, viaszréteg a szer és a dózis kiválasztásának egyik alapja.. Az időjárás befolyásoló tényezői, a növényvédőszerek hatásmechanizmusa a szórófejek megválasztása fontos tényező. A biológiai hatékonyság a sebesség csökkentésével nő a levélborítottság. Fontos a permetlé PH-ja. Kilenc PH környékén a piretroidok széteshetnek. Fontos a víz hőfoka is.

A permetezőgépek beállítását a a vízérzékeny lapokra, a mérőpoharas helyszíni bemérésekre kell alapozni. Speciális gépek üzembehelyezése a jövő. Külön preeemergens permetezők, levél alá permetezők stb. használata.

Farkas István külföldi kapcsolatok elnöke mutatta be a VMNK eszközeit, programjait.

pdf

A tanácskozás után az RWA egyik telephelyé gyakorlati bemutató is volt, ahol mi is bemutattuk a drónunkat.

img 1361 [asztali felbontás]    img 1362 [asztali felbontás] img 1364 [asztali felbontás]
img 1366 [asztali felbontás] img 1367 [asztali felbontás] img 1376 [asztali felbontás]
img 1381 [asztali felbontás] img 1386 [asztali felbontás] img 1390 [asztali felbontás]
img 1391 [asztali felbontás] img 1398 [asztali felbontás] img 1393 [asztali felbontás]
dji 0531 [asztali felbontás] dji 0532 [asztali felbontás] dji 0533 [asztali felbontás]
dji 0534 [asztali felbontás] dji 0535 [asztali felbontás]