A növényvédelem hatékonyságát javító új lehetőségek

A Magyar Növényvédő Mérnöki Kamara Vas Megyei területi Szervezete (továbbiakban: VMNK) felajánlja segítségét, hogy az Ön gazdálkodása szakszerűbb, jövedelmezőbb lehessen.

A növényvédelem anyagköltsége jelentős (pl. repce esetében akár 45 – 75 ezer Ft/ha is lehet). Ha ez a ráfordítás csak részben hasznosul, akkor egyrészt egy felesleges költség jelentkezik, másrészt az elmaradt hatás miatt hozam csökkenés, minőségromlás keletkezik – látható, hogy a kár többszöröződik!

Ennek érdekében a VMNK a tagjainak (a Vas megyei növényvédő mérnököknek, növényorvosoknak), az Ön szakirányítójának megteremtette a lehetőséget, hogy egyszerű, de fontos mérésekkel, ellenőrzésekkel segítse az Ön munkáját. Ezen vizsgálatoknak relatíve alacsony a költségigénye, nem kell hozzá laboratóriumi háttér, az eredményt Ön 48 órán belül megkaphatja.

Milyen vizsgálatokról van szó?

1, Permetezőgép ellenőrzés: A már korábban említett hatalmas növényvédő szer költséget a rosszul működő, vagy rosszul beállított permetezőgéppel is lehet növelni. Kérje szakirányítója segítségét az ellenőrzéshez, nem szükséges megvárni a kötelező felülvizsgálatot, ellenkezőleg, oda is csak jól működő géppel érdemes elmenni! A VMNK kidolgozott egy következetes ellenőrzési metódust, amely alapján a szórásteljesítmény, a szórófejek kopottsága, a cseppképzés minősége stb. vizsgálható, Ön az eredményeket írásban rögzítve megkapja.      

2, Permetezéshez használt víz minősége: Mit kell vizsgálni? A víz keménységét, és a víz pH-ját (elsősorban a lúgosságát).

Hogyan történi a vizsgálat? Víznyerő helyenként 1 l vízminta szükséges, a mérési eredmény alapján konkrét javaslatot adunk, hogy az optimális érték eléréséhez mennyi adalékanyag (pl. X-change) kell, hogy a növényvédő szer hatóanyag ne kötődjön le, vagy bomoljon el a vízben.  

3, Talaj kémhatása: egyszerű kézi műszeres helyszíni vizsgálattal meg lehet állapítani a talaj pH-ját (közvetve a mész tartalmát is), az eredmény alapján következtetni lehet a talaj mikroelem szolgáltató képességére. A mikroelem hiányról tudott, hogy fejlődési, teméskötődési rendellenességet, azaz hozamcsökkenést okoz. A talaj savanyodása gyomirtási következménnyel is jár, egyes gyomok felszaporodnak, de nagyobb gond lehet a gyomirtó szer gyors lebomlása, vagy ellenkezőleg a le nem bomlott szermaradék, az utóvetemény hatás. Ha már ismerjük a gondot, akkor tehetünk is ellene, egyébként csak az időjárást hibáztatjuk.

4, Termény gombatoxin vizsgálata: A megtermelt terményt jó áron kell eladni. A jogos minőségi kifogással nincs mit tenni, de a szemrevételezéssel történő minősítést talán nem kell elfogadni. Pillanatnyilag két gombatoxin vizsgálatára vagyunk felkészülve, az egyik az aflatoxin, a másik a DON toxin. Az értékesítést megelőzően elvégzett (házi) vizsgálattal nagyobb felelősséggel lehet tárgyalni, adott esetben jobb átvételi árat elérni.

5, Szűkebb körben elérhető szolgáltatásunk a légi terület szemlézés (drónnal végzett ellenőrzés). Ennek  jelentőségét abban látjuk, hogy rövid idő alatt nagy területet lehet áttekinteni, elemezni.

Az említett lehetőségekről a www. vmnk.hu honlapon az „Eszközök” fül alatt talál bővebb tájékoztatást.