Figyeljünk az őszi káposztarepce korai kártevőire!

 

2017-ben az időjárási viszonyok kedveztek a repce időben történő, jó minőségű magágy-előkészítéséhez. A kelő repcét számos kártevő fenyegeti, amelyek közül a földibolha kártevőkre hívjuk fel a figyelmet. Bár a repcetáblák egy részébe már  a kiadott szükséghelyzeti engedélyek következtében rovarölőszerrel csávázott vetőmag került, tömeges betelepedés esetén a csávázás is csak részleges védelmet biztosít!

 

Nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és egyéb földibolha fajok (Phyllotreta spp.)

A kártevők imágói a szikleveles, 1-2 lombleveles fenológiai állapotú repcét kifejezetten szeretik. Amennyiben nem tudunk aprómorzsás talajt biztosítani a vetéshez (pl. csapadékhiány miatt), vontatott, elhúzódó kelésre számíthatunk. A csapadékmentes, napos, kevésbé szeles időjárás kedvez a bolhák betelepedéséhez és intenzív táplálkozásához.´

A betelepedés észlelése:

A talajra helyezett sárga vizes tálakba nagy számban beleröpülnek az imágók. A sárga vagy szürke, a növényállomány magasságába tartóra kihelyezett ragacsos lapok szintén fogják az imágókat. A csapdákat célszerű az előző évi repcetábla felöli táblarészre kihelyezni, a táblaszéltől legalább 5 m-re. Csapdák hiányában növényvizsgálattal is megállapítható a kártevők betelepedése. Elsősorban napos szélcsendes időben látható jól a leveleken táplálkozó kártevő. A keléstől kezdődően az említett időjárási körülmények esetén napi szinten érdemes ellenőrizni a csapdákat, illetve növényvizsgálatot végezni.

Védekezési küszöbnek érdemes tekinteni, ha a levélfelület 10%-a lyuggatott. Sárga tálak esetén a 40 bolha/nap érték jelenthet veszélyes egyedsűrűséget.

A repcebolhák lárvakártétele is jelentős lehet: a nagyszámú lárva a levélnyélben és a levélérben a télállóságot is kedvezőtlenül befolyásolja.

Összefoglalva:

A repce egyenletes, gyors kelése és kezdeti fejlődése érdekében alapvető feltétel a megfelelően elmunkált, ülepedett, aprómorzsás szerkezetű, nedves talaj biztosítása. Ez a gyors fejlődés már önmagában is csökkentheti az őszi kártevők károsítását. Szikleveles-2 lombleveles fenológiai állapotban szinte napi gyakorisággal érdemes ellenőrizni a kihelyezett csapdákat, illetve növényvizsgálatot végezni. Így időben dönthetünk a kezelés szükségességéről, amely esetenként többször is indokolt lehet.

A rendelkezésre álló készítmények, valamint azok részletes engedélyokirarai a NÉBIH honlapján elérhetőek (https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso)

Farkas István

növényvédelmi zoológus

Vas Megyei Kormányhivatal