Figyeljünk a mezei pocokra! A mezei pocok elleni védekezés a növényvédelmi jogszabályok szerint minden termelőnek feladata.

Szántóföldi és kertészeti kultúrákban, álló lucernában és mezőgazdaságilag nem művelt területeken a  mezei pocok a kora tavaszi időszakban problémát jelenthet.            

Ha az agrotechnikai védekezés nem volt eredményes, már pedig a talajmunkák megfelelő időben és módon történő elvégzése, különösen a 25-30 cm mélyen végzett forgató jellegű talajmunka (szántás) akár a mezei pocok állomány 2/3-át is képes elpusztítani, akkor a legfontosabb teendő a lakott járatok számának megállapítása.

Csak erős fertőzöttség esetén ajánlatos a növényvédő szeres kezelés. A mezei pocok elleni védekezéshez jelenleg három állandó engedélyes és egy szükséghelyzeti engedéllyel használható készítmény alkalmazható: előbbiek az Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid), a Polytanol (280 g/kg kalcium-foszfid) és a Delu (800 g/kg kalcium-karbid), utóbbi a Redentin 75 RB (0,0075% klórfacinon).

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal a növényvédelmi szükséghelyzetre való tekintettel a továbbiakban is engedélyezheti a Redentin 75 RB rágcsáló szer felhasználását. Az engedély csak azokra a megyékre terjed majd ki, amelyekben a fertőzöttség ezt indokolja.

 

Kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyelje a kártevő egyedszámának  alakulását a gyümölcsösökben, az őszi vetésekben, lucerna, és ruderális területeken!

 

Ha veszélyes mértékű elszaporodást tapasztalnak jelezzék a Vas Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztályán!

Cím: 9762 Tanakajd, Ambrózy sétány 2.

e-mail: novenytalaj@vas.gov.hu ;

Telefon: 0694/ 577-410