A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások”

 A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete szervezésében növényvédelmi tanácskozás volt Bükön. Az ágazat nincs elkényeztetve növényvédőszerekkel, melyekkel legálisan lehet permetezni. Sok új kártevő jelent meg. Fontos lenne a közös gondolkodás és összefogás.

Pap Edina foglalta össze a napot.

http://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/02/tamogatast-varnak-diszkerteszek-az-uj-karositok-megfekezesehez

http://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/04/vannak-meg-nyitott-tamogatasi-jogcimek-diszkerteszek-szamara

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Támogatást várnak a díszkertészek az új károsítók megfékezéséhez

Hatékonyabb termelői érdekképviseletre, tervezői, megrendelői oldalról átgondoltabb zöldfelületgazdálkodásra, szabályozói oldalról az újonnan betelepülő károkozók elleni védekezés támogatására lenne szükség a dísznövényágazat érdemi fejlődéséhez – derült ki a Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közös bükfürdői fórumán.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának harmadik állomása volt a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közösen, Bükfürdőn szervezett szakmai fórum, amelynek fő témája a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a növényi egészség kapcsolata, valamint az új károsítók betelepedése okozta kihívások kezelése volt. A rendezvény résztvevői tájékoztatást kaphattak a Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető támogatásairól, a már lezárt pályázatok elbírálásának jelenlegi állapotáról, illetve a még nyitva lévő, valamint a jövőben megnyitásra kerülő jogcímekről.

Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének (MDSz) elnöke elmondta, hogy a bár az uniós és a magyar agrárpolitikában az élelmiszer-termelő ágazatok kapják a nagyobb figyelmet és támogatottságot, a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír. A díszkertész-ágazat érdekérvényesítésnek megerősítése céljából nagy jelentőségű, hogy az újjáalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában immár szavazóképes köztestületi tagokkal lehet jelen, és vehet részt a munkában, mondta az elnök.

A szövetség azon dolgozik, hogy szakmaközi szervezetté alakulhasson, megszerezhesse a minisztérium elismerését és kiterjesztési jogokkal élhessen.

dsc00059.jpg

Orlóci László: az élelmiszer-termelés mellett a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír

Orlóci László: az élelmiszer-termelés mellett a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír

Fotó: Pap Edina

A zöldfelület-gazdálkodás felívelő ágazat, aminek „hármasfogata” a tervezés, a termelés és a kivitelezés között sajnos nincs összhang, világított rá Lukács Zoltán, az MDSz zöldfelület-bizottságának vezetője.

A tervezők sajnos sok esetben nem a magyar kertészetek kínálatából választanak növényeket. A megvalósítást pedig nem kertész végzettségű szakember ellenőrzi. A parkfenntartást gyakran nem megfelelő szakmai alapokkal, tudással rendelkezők végzik. Jövőképünk a még több zöldfelület, hangsúlyozta a szakember. A jogszabályi változtatásokkal ezt a hármas egységet meg lehet erősíteni.

A rendezvényen Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédő szakmérnöke az utóbbi 1-2 évben súlyos károkat okozó boróka tarka-díszbogárról, fejlődésmenetéről és megfékezésének lehetőségeiről, magyarországi viszonyok között szerzett eddigi tapasztalatairól beszélt. A Prenor Kft. és MTA ATK Növényvédelmi Intézet 4-5 éve foglalkozik intenzíven a különféle szúbogarak, utóbbi években pedig a boróka tarka-díszbogár csapdázási kísérletekkel, különböző szín-, illat-, valamint aggregációs feromon-csapdák kipróbálásával.

Az eredmények biztatóak, a feromoncsapdák használata a magánkertekben is egészségesebb megoldást jelentenének a lakosság számára a permetezések helyett. Ehhez azonban jó volna, ha ezeket az eszközöket ki lehetne venni a növényvédő szerekre vonatkozó hosszadalmas és drága engedélyeztetési eljárása alól. Both Gyula hozzátette, ezek a kísérleteket drágák.

A nagy gazdasági károkat okozó, újonnan betelepedő károsítók megfékezésére irányuló kutatások finanszírozására a díszfaiskolák hozzájárulására, valamint termelő üzemek által is igényelhető támogatási pályázatokra volna szükség.

Hangsúlyozta, hogy 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban is, ami nemzetgazdasági kockázatot is jelent, ezért nagyobb figyelmet érdemelne a hatóságok részéről.

dsc00088.jpg

Both Gyula: 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban

Both Gyula: 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban

Fotó: Pap Edin

 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet
 
 
 
IMG 3012
 
 

Vannak még nyitott támogatási jogcímek a díszkertészek számára

A Vidékfejlesztési Programban a kertészetfejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaház-építési támogatás volt a legnépszerűbb – hallhattuk Nagy Attilától, a Miniszterelnökég Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága EMVA Stratégiai Főosztályának vezetőjétől bükfürdői szakmai rendezvényen.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának harmadik állomása volt  a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közösen, Bükfürdőn szervezett szakmai fórum.

Az eseményen Nagy Attila, a Miniszterelnökég Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága EMVA Stratégiai Főosztályának vezetője a Vidékfejlesztési Program díszkertészeket érintő pályázatairól szólt. Elmondta, hogy

a Vidékfejlesztési Programban a kertészetfejlesztési támogatások közül az üveg- és fóliaház-építési támogatás volt a legnépszerűbb a dísznövénytermesztők körében, amelyre 63 kérelem érkezett a dísznövénytermesztők részéről, mintegy 4,29 milliárd forint igénnyel.

A gomba- és hűtőházak építése és felújítása jogcímre a dísznövénytermesztőktől 8 kérelem érkezett be 390 millió forintos igénnyel. A kertészeti gépbeszerzési pályázatban egyelőre még nem hirdettek eredményt, de várhatóan az év végéig megszületik a döntés. Az már látszik, hogy jelentős a túligénylés; a 18,08 milliárd forintos keretösszegre 28,78 milliárdos igény érkezett be.

dsc00072.jpg

Nagy Attila: a Vidékfejlesztési Programban a kertészetek fejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaházépítési támogatás volt a legnépszerűbb

Nagy Attila: a Vidékfejlesztési Programban a kertészetek fejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaházépítési támogatás volt a legnépszerűbb

Fotó: Pap Edina

Folyamatosan adható be még pályázat öntözésfejlesztésre, amire eddig egy dísznövényes kérelem ékezett, 18 milliós igénnyel. Továbbra is pályázhatnak a dísznövény-kertészetek is a mezőgazdasági kisvállalkozások fejlesztésére, illetve az éghajlatváltozásokra való üzemszintű alkalmazkodást célzó támogatási jogcímekre.

Nagy Attila felhívta a figyelmet a helyi célok megvalósítását célzó LEADER pályázatok, helyi programokhoz való csatlakozás nyújtotta lehetőségekre is. Még az idén megjelenik, és várhatóan január közepétől pályázható a mezőgazdasági termelő és feldolgozó üzemek energiahatékonyság-növelését célzó támogatás mintegy 35 milliárd forintos keretösszeggel, tájékoztatott a szakember.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu
 
0001
 
2017.12.01. VMNK