A permetezők bemérése témakörben több vélemény érkezett a portálunkra. A főbb témaköröket megpróbáltuk körbejárni.

  1. Elég a permetezőgépeket 3 évente bevizsgáltatni?

Egy bemérés, mint a későbbiekben látni fogjuk nem sokat ér, pláne három évente. A bemérés után mire a mezőre ér a gép megváltozhatnak a beállítások, más lesz a kezelő, a nyomás és a sebesség a kezelőtől fog függeni. A szertől eldugulhatnak a szórófejek, a szűrők, amik befolyásolják a kijuttatást.

Amerikai vizsgálatok alapján a legjobb műszerek mérési hibáival is számolni kell.

A gép ellenőrzésére alkalmas mérőállomások alapértékek meghatározására jók, de drága módszer. Ezeket az ellenőrzéseket olcsón, házilag is elvégezhetjük.

  1. A víz szerepe?

A honlapunkon már többször foglalkoztunk a témával. A víz keménysége, ph-ja is hatással lehet a permetezők működésére, de mint a vizsgálatainkból kiderül a különböző permetező szereket lényegesen képes befolyásolni. A bemérő állomáson használt víz is hibaforrás lehet.

  1. Szórófejek?

Nem állandó tényezői a permetezőnek. Folyamatosan kopnak. Ellenőrzésükre folyamatosan szükség van. A fúvókák áramlási sebességét nagyban befolyásolja a nyomás, eltérő eredmények születnek a légbefúvásos fúvókák, levegő rásegítés esetén is.

VMNK eszközeivel és programjaival vizsgálatokat állított be. A felhasznált víz paraméterei alapján a programunkkal meghatároztuk, hogy mennyi adalék anyagra van szükség a permetlé stabilitásához. Látjuk a vizsgálatból, hogy a glifozát is lecsökkenti a PH-át, de ellentétben a X-Change készítménnyel megemeli az EC-t.

01.jpgnge.jpg

xch.jpg           gl.jpg

A szóráskép vizsgálat tiszta víz és permetlé esetén érdekes eredményeket mutatott. Sima növényvédőszer és a különböző adalékok/cseppnehezítők, felület feszültség csökkentők/ is eltérő szórásképet mutattak. A kísérletek azonos nyomáson történtek.

IMG_2860.jpg           IMG_2855.jpg

Tiszta víz                                                              Permetlé

A permetléhez adalékanyagot adtunk két mennyiségben(0,25,0,50%). Azonos szórófej azonos nyomáson 16,67 %-al kevesebb permetlevet juttat ki adalék nélkül. A dózis további növelése jelentősebben nem emelte tovább a kijuttatott permetlé mennyiséget.

02.jpg  nge.jpg

A Spray2RateNGe program felületelemző moduljával vizsgáltuk a szórásképket.

A 0.25% adalék fedettsége és eloszlása sem jó. A 0.5% estében túl sok permetlé jut ki.

A dózis növekszik, É:V:I változik, nő a rezisztencia veszély, perzselési veszély léphet fel.

A tiszta vízzel beállított permetező nem biztosíték a pontos permetezéshez.

03.jpg

Különböző permetlevek szórásképei.

  IMG_2864.JPG  IMG_2870.JPG

Összefoglalhatjuk, hogy a permetezőnk  működését az adott permetlével lehet ellenőrizni. A területen elhelyezett vízérzékeny lapok adnak megfelelő információt. Ha elfogadunk egy labor körülmények közötti beállítást meglepetés érhet minket. Az UNIÓ előírása kötelező ránk nézve, de az előírt vizsgálatok tájékoztató információk.

Felhasznált mérőműszerek.

04.jpg   05.jpg

061.jpg  07.jpg

08.jpg    09.jpg

 

 

https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5092022/&prev=search

pdf