Repcetermesztők –  figyeljünk a méhekre!

 

 Az elmúlt napok meleg időjárása következtében megindult az őszi káposztarepce virágzása.

A rovarkártevők és a gombás betegségek elleni védekezés előtérbe kerül, amelynek szakmai szabályaira hívjuk fel a figyelmet. A növényvédő szerek felelős használata során figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, köztük a beporzó rovarokra is!

A szakmai szabályok betartása és a gondos odafigyelés biztosíthatja, hogy a méhek zavartalanul végezhessék beporzó tevékenységüket, valamint ne forduljanak elő kezelésekkel kapcsolatos méhpusztulások.

A repce virágzás fenológiai állapotában, illetve korábban is, ha a repcében virágzó gyomokat találunk, a virágzásban történő kezelések kapcsán két alternatíva közül választhatunk:

  1. Méhekre nem veszélyes / nem jelölésköteles rovarölő szerek a virágzó növényállományban vagy méhek közelében bármikor veszély nélkül felhasználhatóak, mivel rendeltetésszerű alkalmazásuk eleve nem veszélyezteti a méheket (pl. Biscaya, Mospilan 20 SG, Mavrik 24 EW).

Itt fontos megjegyezni, hogy a Mospilan 20 SG készítmény tebukonazol tartalmú gombaölő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki.

  1. A méhkímélő technológia keretében méhekre mérsékelten veszélyes / mérsékelten kockázatos rovarölő szerek felhasználására kerülhet sor: „Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat” (pl. Fendona 10 EC, Karate Zeon 5 CS, Sumi-Alfa 5 EC). Itt azonban még egy ajánlásra érdemes odafigyelni: Amennyiben erősebb lehűlés, fagypont körüli hőmérséklet várható az éjszaka folyamán, a permetezést érdemes elhalasztani.

Az őszi káposztarepce mellett virágzó gyümölcskultúráink esetén is érdemes az említett ajánlásokat szem előtt tartani.

Kérdés esetén a Növény- és Talajvédelmi Osztály munkatársai adnak további felvilágosítást (94-577-410).

Tanakajd, 2018.04.20

Farkas István

növényvédelmi szakügyintéző

növényvédelmi zoológus