A puszpáng veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly

A kártevő áttelelő fiatal hernyói most kezdik a táplálkozást, a növények átvizsgálása időszerű!

A fiatal hernyók a leveleken hámozgatnak. Az idősebb hernyók később elfogyasztják a levelet, tarra rágják a puszpángot.

A puszpáng (Buxus sempervirens) megyénkben is elterjedt, kedvelt dísznövényünk kertekben, parkokban, közterületeken, temetőkben. 2011. óta egy kifejezetten veszélyes kártevő, a puszpángmoly (Cydalima perspectalis Walker)  tizedeli meg az állományokat.

Mivel a lárva először a bokor belsejében táplálkozik, sokáig nem is vesszük észre a kártételt. Ezért érdemes a bokor belsejét is megvizsgálni: A lárva testének színe világos- vagy sötétzöld, sárgás oldalsó sávval. A kisebb hernyók nehezebben vehetők észre, ekkor szövedékük és a benne lévő ürülék jelzi jelenlétüket. A fejlett lárvák bábozódás előtt elérhetik az 5 cm hosszúságot is.

A kártevő kifejezetten agresszív, ezért a vegyszeres védekezés elkerülhetetlen. A kezelést célszerű a lárvák ellen időzíteni. Nagyon fontos a teljes lombozat – a bokor belseje is – benedvesítése. Ezt széles és magas sövény esetén csak nagy nyomással (motoros permetezővel) lehet elérni. Hatékonyabb eredményt érünk el, ha a permetlébe nedvesítőszert adagoltunk.

Mivel a kártevőnek 3 nemzedéke van, így az áprilisi védekezés után sem nyugodhatunk meg. A vegetációban gondosan, folyamatosan vizsgálni kell a puszpángot annak érdekében, hogy ne késsünk el a kezeléssel.

Kérdés esetén a Növény- és Talajvédelmi Osztály munkatársai rendelkezésükre állnak (94-577-410).

bux01.jpg

bux02.jpg