A levéltrágyás cégek gombamód való szaporodása okán úgy gondoltam, hogy készítek egy táblázatot, ami kicsit segít eligazodni a nagy rengetegben.

Ha valaki nem figyel eléggé oda, vagy csak nincs ideje odafigyelni az amúgyis nagy nyomást gyakorló kereskedők termékeinek beltartalmára és a termékek pozicionálásara, ebből a táblázatból ki tudja választani a növénye szükséglete szerinti levéltrágyát.

Tapasztalható, hogy egy tápelem pótlása esetén olyan levél trágyát választunk, amely a célzott tápanyagot nyomokban, de legalábbis nagyon kis mértékben, vagy nem megfelelően felvehető formában tartalmazza. Ennek ellenére az összes hatóanyagtartalma mégis megfelelőnek tűnik. Hogyan lehetséges ez? A kigyűjtött adatokból láthatjuk, hogy sok esetben rengeteg pénzt adunk ki magas karbamid nitrogén tartalmú levéltrágyára, pedig a célzott mikroelem pótlásnak nem a nitrogén bevitele lenne a célja, hanem mono-, vagy ami még jobb egy harmonikus tápelemsor formájában való bevitele.

A táblázat nyilvánvalóan nem tartalmazza a piacon fellelhető összes levéltrágya készítményt, de folyamatos frissítés alatt áll.

A tévedés fennállhat, csak az elérhető adatokat dolgoztam fel.

excel12

Táblázat

 

VMNK

Vajkovics Balázs

Kattintás a képre a nagyitáshoz. Még egyszer kattintás a képre a nagyitóval.

wuxalhonlap