2018. szeptember 19-én PERMETEZŐ DRÓN BEMUTATÓN vettünk részt. Helyszín: Kecskemét, Kujáni Tanya

A DJI Agras MG-1S mezőgazdasági permetező drón került bemutatásra a program szerinti előadókkal.

A drón már tud 10 liter permet levet szállítani, 25 kiló alatt marad  az összsúly, így csak drón kezelői jogosítvány kell hozzá. A gépek maximum 5-ös kötelékben tudnak repülni 12 percet egy felszállással és a folyamatos működéshez 5-6 akkumulátor kell. Naponta akár közel 300 hektárt lehet lepermetezni. Saját földi GNSS-el rendelkezik /AGRAS MG-1S RTK/, ez cm pontosságot eredményez. Radarja a villanyvezetéket is látja. éjjel is képes repülni.

A hidraulikus szórófejekkel felszerelt drón még nem igazán alkalmas a permetezésre. Törőcsik Pál cda sprayer system igazgatójától megtudtuk, hogy a hidraulikus cseppek 50-700 µm között keletkeznek. Az 50-100 µm cseppek a repült 3 méteres magasság miatt már le sem érnek a földre. Az optimális 100-250 µm lenne. A nagy cseppek pedig vagy a földre esnek, vagy lecsorognak a növényről, igy a permetezés vesztesége elég nagy százalék lehet.

 A permetlé stabilitását egy magyar fejlesztésű anyaggal, a drón vízzel már sikerült megoldani. Most pályázat útján a stabil cseppméret előállítására alkalmas cda szórófejekkel felszerelt hazai fejlesztésű berendezéssel küszöbölnék ki a hidraulikus szórófejek hibáit.

A szóráskép egyenletesége jól látszik a vízérzékeny lapokon. AGRAS MG-1S DROPLET ANALYSER egy telefonhoz kötve a saját app segítségével meghatározhatja a csepp eloszlást a vízérzékeny lapokon / mindez 335 dollárért/. A Spray2Rate program is tudja ezt, sőt a Spray2Rate több lapot is össze tud hasonlítani és szórás eltérést is tud számolni.

Ha minden részlet kidolgozásra kerül a jövő permetezőgépét láthattuk. Bár még növényvédőszereket kell engedélyeztetni, hiszen ezek a gépek 5 liter/ hektár vivőanyaggal mennek. Porozásra is alkalmasak lesznek, ha lesz majd porozószer.

progi IMG 5263
IMG 5263x

IMG 5264

DJI Agras MG-1S

IMG 5265

CDA technológia

IMG 5272

DJI Agras MG-1S

IMG 5282 IMG 5279
IMG 5285 IMG 5293

csepp

AGRAS MG-1S DROPLET ANALYSER

 

 

VMNK