Támogatott 80 órás növényvédelmi tanfolyam. A tanfolyam ára: 7056 Ft. A tanfolyamot a NAK nonprofit szervezi és bonyolítja. Néhány kérdés vetődött fel a tagság részéről, a teljesség igénye nélkül keressük az összefüggéseket.

  1. évi LXXXIV. törvény a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamaráról.

(4) A Kamara országos szervezete és területi szervezetei jogi személyek.

(5) A területi szervezet elnevezésben utalni kell annak működési területére.

  1. e) szervezi a növényvédő szert használó mezőgazdasági termelők nem iskolai rendszerű szakmai képzését;
  • a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet
  • Élf – 1082/2015. FM feljegyzés
  • NMNK OTB elnök 2017. XI. 13. eljárásrendi összefoglaló
  • Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Alapszabálya, SZMSZ

A fenti anyagok alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy a növényvédelmi alaptanfolyamot és a kötelező továbbképzéseket kizárólag az NMNK – területileg illetékes szervezete – jogosult szervezni. A képzésről a tanúsítvány kiállítására a Növényorvosi Kamara jogosult kizárólag.

 A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alapvetően egy szakmai koordinációt és felügyeletet is ellátó szervezet.

A fentiekből következik, hogy a képzés szervezésének és lebonyolításának kiszervezése lényegében /„alvállalkozó” részére, aki további „alvállalkozót” vagy „teljesítési segédet” vesz igénybe/ jogszabályellenes.

Tehát a törvényi jogosultságot átadtuk a NAK-nak, a NAK továbbadta a NAK Agrárszolgáltató Nonprofit Kft.-nek. A tisztességes, törvényes út az lehetett volna, ha megyei szervezetek kapják meg az oktatás kivitelezését, a tanúsítványok kiállítását stb. No de ez nem igy van!

A kiskapuk igénybevételére a jogban mindig vannak lehetőségek. Bár egy törvény adás vételére nem biztos , hogy van lehetőég. Ha igen akkor is vannak itt etikai problémák. Az oktatás, a tematika a kamara tulajdona. Minden kamarai tag tulajdona. Ezt eladhatja  e a központi kamara a tagság hozzájárulása nélkül.

Nézzük a következményeket.

  • Jelenlegi ismereteink szerint a két kamara közötti írásos megegyezés nélkül folyik az oktatás, ami most biztos, hogy törvényellenes /Többszöri kérésünkre, de más megye kérésére sem kaptunk egyik féltől sem hivatalos szerződést, a megye végzi az oktatást, és ott kellene lenni a jpgalapnak, vagy a Központi kamara utasításának, hogy végezze el az oktatást a megye/. 
  • Ha a kamaránk a jogait átadta írásban a NAK Nonprofit-nak, ez a törvénynek megfelel e.
  • A Megyei szervezzetek 5 évre kizáródnak a legfontosabb bevételi forrásuk megszerzéséből.
  • Mivel ebben az időszakban sokan fognak zöldkönyvet szerezni, de a diákok is tudnak tanúsítványt kapni, zöldkönyvet csak 18 felett, a következő 5 év is komoly bevételek nélkül marad.
  • A betervezett tagdíj emelés, és nagyobb mértékű központi kamarai hozzájárulás tisztességtelen útnak néz ki.
  • Vas megyében kezdődött meg először ez az oktatási forma, a fenti kérdésekre mint mindig most sem érkezett válasz.
  • Mivel az oktatási anyag, a Katicás könyv mostantól elektronikusan is elérhetővé vált, ennek eladásából sem lesz bevétele a kamarának.
  • A kiesett bevételek pótlásáról sem terv, sem elképzelés nem született a kamara vezetésénél.

A VMNK portál csak a tényeket szeretné közölni, az ítélkezés nem a jogköre. A történet kivizsgálását minden kamarai tag kezdeményezheti.

A portálra érkezett hozzászólások, ügyvédi vélemények alapján.

VMNK Portál

Felelős szerkesztő  : Both Gyula Elnök