Egyre több portálon jelenik meg a Növényvédelmi előrejelzés, de ezek jobb esetben észlelések, rosszabb estben utólagos szignalizációk. Előrejelzési praktikák. Jelezzük a puszpángmoly felébredését.

Sajnos a  valódi előrejelzés nem igazán található. Megpróbáljuk bemutatni az év során a valódi előrejelzési módszereket. Az hogy mi ette meg a növényét a gazdának, az nem igazán nagy segítség.

  1. Fóliasátorba, üvegházba viszünk be növényeket, hogy a melegben előre megjelenő rovarokat, gombákat előbb észleljük. Most a puszpáng moly kezdte meg a táplálkozását, igy kb. két héten belül a szabadföldön is komoly károkat fog okozni. Már most megkezdhetjük a megelőző védekezést egy hosszú hatástartamú kitinszintézis gátló készítménnyel.

55788411_375199176654850_7855769254837092352_n.jpgmoly.jpg

Fotó Pálinkás Mónika

  1. A következő lehetőség tavasszal az izolátoros nevelés. Az izolátort hagyhatjuk szabadban a rejtett életmódú, esetleg a fában élő rovarok előrejelzésére. Az izolátort meleg helyre, akár az irodába is bevihetjük. A rajzás megindulását akár hetekkel is előrejelezhetjük. Most a boróka díszbogarat figyeljük, de akár a boróka szú is megjelenhet az izolátorban.

izo01.jpg  izo002.jpg izo003.jpg

Fotó Both Gyula

  1. A környezet vizsgálata. A kora tavasszal megjelenő katicabogarak megjelenése a fák kérgén a tetvek, kéregtetvek, megjelenését feltételezi, de a többi rovarnak is kedvez már az idő.

katica01.jpg katica.jpg

Fotó Both Gyula

  1. A rügyek vizsgálata, boncolása, atkafuttatás.

A rügyek sok mindent elárulnak tavasszal. A fagyástól, az ott telelő rovarokról, gombákról is nyernetünk információkat. Mozgó atkákat még nem észleltünk-

IMG_6204.JPG IMG_6203.JPG

Fotó Both Gyula

  1. A METOSZ készülékek figyelése, adatainak elemzése. A levélnedvesség tartamából a várható fertőzés számítása.

              002.jpg

001.jpg

FOLYTATJUK!