Tripicrin EC Korszerű megoldás a talajfertőtlenítésre

 

Tripicrin EC

Korszerű megoldás a talajfertőtlenítésre

A növényeket támadó szervezetek 70-90%-a talaj eredetű. Szerintem senkinek sem kell bemutatni a talajból fertőző gombaszervezeteket (Fusarium, Verticillium, Phytophthora, Phytium, Rhizoctonia stb.), rovarkártevőket és azok talajban élő lárváit (drótféreg, pajor, lótetű, tripsz telelő alakja), fonálférgeket (Heterodera, Globodera, Meloidogyne spp.) és ne feledkezzünk meg a gyomokról sem. A monokultúrás termesztés kedvező feltételeket nyújt ezen károsító szervezetek felszaporodásához. A saját talajú fóliasátrakban, üvegházakban termesztő szamócatermesztők, zöldség- és dísznövénykertészek számos esetben rákényszerülnek a monokultúrában való termesztésre – akár rajtuk kívül álló okok miatt, hiszen a piac diktál. A monokultúrás termesztés hosszú távon nem fenntartható növényvédelmi szempontból, ha nem szentelünk elég figyelmet a kártevők, kórokozók kordában tartására. Sajnos a rendelkezésünkre álló eszközökkel ez igen nehezen megoldható.

A forgalomban lévő talajfertőtlenítő szerek az európai uniós szabályozások hatására csökkentett dózissal, korlátozott számban használhatóak (egyesek csak 3 évente 1-szer). A termesztő így sarokba szorul és a megfelelő hatás elérésének érdekében kénytelen lenne az engedélyokiratban szereplő dózistól több szert kijuttatni, esetleg nem engedélyezett készítményeket használni.

Erre a problémakörre ad megoldást a Tripicrin EC, mely egy I. forgalmi kategóriás talajgázosító szer. A Tripicrin EC hatóanyaga a klórpikrin, amely munkavédelmi szempontból egy igen veszélyes anyag, de igen jó hatással dolgozik, mert minden talajból fertőző parazita szervezettel elbánik. Azonban a veszedelmes tulajdonságaival kontrasztban ez az első olyan készítmény, amely ilyen biológiai hatékonyság mellett mellékhatás nélkül alkalmazható. Nincs szermaradék probléma, mert a hatóanyag 20 nap alatt a növények által felvehető nitrogénvegyületekre bomlik a talajban. Ráadásul a hasonló készítményekkel ellentétben a Tripicrin EC megkíméli a hasznos élő szervezetek nagy részét.

A készítmény jelenleg 120 napos szükséghelyzetei engedéllyel rendelkezik. Ezt a 120 napot minden évben úgy időzítjük, hogy a legtöbb termesztő számára elérhető időpontban legyen. Az anyag kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak komplex szolgáltatás keretében megrendelhető. Veszélyességéből adódóan csak speciális eszközzel, és csak TRIS/Ekoprevent képesítéssel rendelkező gázmesterek juttathatják ki, így a termesztő nem érintkezik a veszélyes anyaggal.

A szer a csepegtető öntözőrendszeren keresztül jut ki a talajra folyadék formájában, majd ott gázosodik el. Ahhoz, hogy a Tripicrin EC a legtökéletesebben fejtse ki a hatását, szükséges a talajélet beindítása a területen. A talaj előkészítése magába foglalja:

  • a növénymaradványok eltávolítását,
  • a talaj 30-40 cm-es forgatását,
  • aprómorzsás szerkezet kialakítását,
  • a talaj beöntözése kb. a vízkapacitásának 70 %-ig,
  • termő felület (bakhát, ágyás, stb.) kialakítását,
  • csepegtető csövek kihelyezését, ellenőrzését, esetleges hibák kijavítását,
  • a kezelendő felület fóliával takarását, lezárását 7-10 napig.

Ezek a feladatok a termelőre várnak, 50%-ban ezen múlik a kezelés sikere. A másik 50%-ot a szolgáltató nyújtja:

  • a vegyszert,
  • a vegyszer kijuttatásához szükséges speciális gépi hátteret,
  • a kijuttatást,
  • és a kapcsolattartást a termesztővel.

A kezelés sikerének feltétele a termesztő és a szolgáltató közötti korrekt együttműködés.

A talajgázosítást a következő esetekben ajánljuk:

  • szaporítóanyag előállítóknak, hogy egészséges növényeket forgalmazhassanak,
  • akik nagy értékű üvegházi vagy fóliás kultúrát termesztenek (zöldség, szamóca, dísznövények),
  • akik gyümölcs vagy szőlőtelepítést terveznek, és nem akarják, hogy a különböző fejlettségű pajorok megtizedeljék az ültetvényüket,
  • akik már több éve ugyanazon a területen termesztenek és érezhetően csökken a talajuk termőképessége,
  • azoknak, akik szeretnének átállni a bio termesztésre vagy biológiai talajkezelő készítmények bevezetésére.

Összefoglalásul elmondható, hogy szinte minden talajon termesztőnek érdemes kérnie a Tripicrin talajgázosító szerrel történő kezelést, akik terméseredmény csökkenést tapasztalnak akár minőségben, akár mennyiségben, vagy akiknél a növényvédő szer felhasználása fokozatosan növekedett anélkül, hogy a problémája megoldódott volna. Ez a talajkezelés feltétele a professzionális termesztésnek, és fenntartható megoldást nyújt egy jelenleg megoldatlannak tűnő probléma kezeléséhez.

01 02
03 04
05  

ekoprevent

Barabás Máté

Ekoprevent Kft.

növényorvos, fejlesztő mérnök

2019,05,06,