Egy kicsit betekintettek a jövőbe a VMNK tagjai és vendégei. A kétnapos szakmai rendezvényünkön közel 250 látogató volt. Az Osztrák és a Szlovák társszervezetek is képviseltették magukat.

2019.május 9.  Vasszécseny Új-Ebergényi Kastély Szakmai Napon is a drónok felhasználásának lehetőségeit mutattuk be a VMNK tagjainak. Tagtársaink Eredics András, Mágori Tibor saját tapasztalataikat ismertették. Both Gyula az élelmiszerekben lévő toxinok káros hatásairól beszélt, és egy vitát indított el a permetezéshez használt vizek kémiai problémairól. Adana, Kwizda és Bayer képviselői az új fejlesztéseiket vetítették elénk. Különösen újszerű perspektívában tartotta meg előadását Balczár Zoltán /Adama/ tagtársunk. Kondorné fodor Ildikó /Kormányhivatal/ a megyei előrejelzésben használt eszközökről és lehetőségekről tartott előadást. A VMNK az idei évben az Oszkói fénycsapda üzemeltetésének költségeit átvállalta.

Kurt Foltin, Agro DS, Burgenland előrejelzési szakértője és koordinátora, valamint  Ing. Stefan Winter, Burgenlandi Agrárkamara növényvédelmi referense, koordinátora az Osztrák előrejelzési rendszerről beszéltek, fontosnak tartották a VMNK-val a kapcsolatot, hiszen a kártevők nem ismerik a határokat. Az előrejelzési rendszer kiépítéséről még lenne mit tanulni a szomszédoktól. Megtudtuk, hogy a Japán cserebogár már megjelent náluk, és a Xylella is komoly veszélyt jelent.

Délután egy nagy csapattal a Jeli arborétumba mentünk. Házigazdánk Varga Péter tagtársunk és Both Gyula elnök botanikai sétára hívta a jelenlevőket. Visszaérkezéskor Borsics József főszakácsunk Varga Antal tagtársunk által felajánlott szarvast készítette el nekünk. Köszönjük mindenkinek, akik segítettek a program létrejöttében. Már sötétedett mikor hazaindultunk. Közben volt lehetőégünk az erdész kollégákkal is beszélgetni.

2019.Május 10. II. VMNK Drón Nap BASF támogatással a NÉBIH Növényfajta-kísérleti Állomáson. Póczik Miklós tagtársunk volt a házigazdánk. Jordán László igazgató /NÉBIH/ vázolta elénk a drónokkal kapcsolatos várható jogszabályokat. Sok kérdés merült fel, de bizakodóak vagyunk, hogy hamarosan lesznek permetező drónok a mezőgazdaságban. A rendezvény támogatója a BASF is az új fejlesztéseket ismertette a jelenlévőkkel. Vajkovics Balázs alelnökünk volt a BASF részéről a házigazdánk, és a sajtó referensünk a TV.ben.

A drónvízet Ladányi Sándor / LASA Agrokultúra Kft./ és a CDA technológiát Törőcsik Pál /Paulinus Agro Kft./ ismertette meg velünk. Fásszárú Invaziv növények elleni védekezés lehetőségeire /Szidonya István /SM Consulting Kft. – IST Consulting Kft./ saját fejlesztéseit ajánlotta. DJI Agras MG-1S permetező drónt /Udvarhelyi Csaba Drone Agro Kft./mutatta be és élőben is láthattuk permetezni. A Raiffeisen RWA Österreich szolgáltatási drónpilótája: Claudia Mittermayr/jóvoltából a TRICHOPLUS kapszula szóró drónt működés közben is megtekinthettük.

A tegnapi vendégeinkhez csatlakozott a Osztrák Integrált Növényvédelmi Szervezet (ÖAIP) elnöke, Dr. Josef Rosner: 5 drónpilóta munkatárssal Alsó-Ausztria tartományból. Jozef Kotleba, a Szlovák Növényvédelmi Szövetség vezetője.

Dr. Josef Rosner elnök meghívta Both Gyula VMNK elnököt egy közös Ausztriai megbeszélésre. A VMNK Sportnapon folytatódnak majd a közös programok.

http://magyarmezogazdasag.hu/2019/05/13/dronok-novenyvedelemben

 http://www.tvszombathely.hu/hirado/hirado—2019-majus-10

2019.05.12.

VMNK

https://www.vaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/dronokkal-a-foldek-fole-a-kep-megmutatja-hol-van-betegseg-hol-van-tapanyaghiany-2848225/

IMG 6367 (Másolás)

IMG 6375 (Másolás)

 

IMG 6382 (Másolás) IMG 6384 (Másolás)
IMG 6395 (Másolás) IMG 6399 (Másolás)
IMG 6407 (Másolás) IMG 6412 (Másolás)
IMG 6417 (Másolás) IMG 6422 (Másolás)
IMG 6430 (Másolás) IMG 6433 (Másolás)
IMG 6438 (Másolás) IMG 6450 (Másolás)
IMG 6455 (Másolás) IMG 6471 (Másolás)
IMG 6549 (Másolás) IMG 6554 (Másolás)
IMG 6557 (Másolás) 0124cx (Másolás)
123cv (Másolás) IMG 7022 (Másolás)

VMNK