A közterületi növényeink, aktuális növényvédelmi teendőiről szóló 5./2019. hírlevél – Zsigó György

 

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                                  2019. évi 5. levél

Gombás évünk lesz!- hallottam az ültetvényekben dolgozó kollégáimtól. Ahogyan a gyümölcsösökben és a szántóföldeken, úgy a közterületeken is berobbantak a gombák és a baktériumok. Számítottunk a fertőzésre! Hetekig esett az eső, a hideg pedig gyengítette a viharos szél törte, zúzta a növényeket. Olyan kórokozók is felléptek amikkel csak ritkán találkozunk. A szürkepenész néhol 100%-os kárt okozott a rózsán. Egérszürke penészgyep lepte el az elhervadt bimbókat és a kinyílt szirmokat.

Utoljára néhány éve láttam ilyen erősen fertőzött vadrózsát. A rózsarozsda narancsvörös spóratelepeit is a héten fotóztam. Ugyanazt a felszívódó hatóanyagot tartalmazza az Amistar és a Tazer 250 SC, engedélyokiratukban a dísznövények esetében is megemlítik a lisztharmatot, a szürkepenészt és a rozsdákat is.

A vízzel telített talajokból kipárolgó nedvesség még sokáig biztosítani fogja a gombák és a baktériumok terjedéséhez szükséges levélnedvességet. Lehet, hogy 2019-ben hozzájuk kell igazítani a permetezéseket!

A lisztharmatok megjelenése nem okozott meglepetést. Gyakorlatilag minden évben megérkeznek, csupán a fertőzés nagysága a kérdés. A legtöbb növénynek van „saját” lisztharmata. A platán levelét ma fényképeztem Budapesten, a Szent Lukács Gyógyfürdőben. A csipkéspoloskák is beindultak. Néhány héten belül érdemes elvégezni a platánok első és „kötelező” permetezését. A rovarölő szer mellé feltétlenül adagoljanak gombaölőt is. A két fenti készítmény és a felszívódó Topas 100 EC is engedélyezett lisztharmat ellen. A kontakt kéntartalmú gombaölők jelentősége sem csökkent. Nagy melegben perzselhet a kén, a hőmérséklet figyelembevételével határozzák meg a permetezés időpontját.

A Topas 100 EC a lisztharmat mellett az apignomónia ellen is véd. A szomorúan lógó fakó hajtásvégek és a barnuló levélerek jelzik, hogy az apignomónia gomba az idén is megjelent. Jól ismertek a tünetek.

A rákos ágsebekben telel át, a téli rezes lemosással szépen gyéríthetjük. A tavaly őszi-nyárvégi rügyfertőzés lehetősége is felmerült az idén. Ugyanis néhol kopaszon állnak a platánok csupán a kihajtás után elszáradt 1-2 cm-es száraz levélkéket látjuk rajtuk. Még nem zárultak le a laborvizsgálatok…

01.jpg 02.jpg 03.jpg

► „Budapesten nehezen haladunk a vadgesztenyék permetezésével. Viharos szelek és váratlan esők akasztják meg a munkát.” Az április 27-i levelem megállapítása sajnos az egész hónapra érvényes lett. Utoljára talán 2010-ben nehezítette az időjárás ennyire a vadgesztenyék első permetezését. Gyakorlatilag folyamatosan esett az eső vagy fújt a szél. Sok helyszínen elmaradtak a munkák, ezért most kiemelt jelentősége lesz a második nemzedék elleni kezelésnek. Az országos előrejelző hálózatunk adatai azt mutatják, hogy egyértelműen elkezdődött a második nemzedék rajzása. A permetezést a moly rajzásmenetéhez igazítva indítsák el, a növényorvosok ebben is a segítségükre lesznek. Az ajánlott növényvédő szerkombinációt már előzőleg leírtam. A Dimilin 25 WP helyett a Runner 2 F –et is választhatják, de javaslom, hogy lisztharmat ellen a Topas 100 EC-t és a felszívódó Mospilan 20 SG rovarölőt is tartalmazza a permetlé.

► Idén első alkalommal június 11-én csapdáztuk a selyemfényű puszpángmoly hím lepkéit. Az egész országban egyszerre jelentek meg a Csalomon® varsás csapdákban. A párzást és a tojásrakást követően, a hőmérséklettől függően kelnek majd ki a hernyók. Meg kell találni őket, mert a kicsi lárvák ellen tudunk igazán hatékonyan védekezni a Dimilin 25 WP-vel. Közterületen szóba jöhet még a Decis Mega és a Mospilan 20 SG is. Rendszeresen ellenőrizzék a bokrokat, a belsejükben találhatják meg a fiatal, kisméretű hernyókat.

Budapest, 2019. június 15.                              Üdvözlettel:                                                  Zsigó György, NMNK