Rajzik a  nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa)

A mai napon (2019. július 25.) nagyobb számban (Gencsapáti: 24 egyed; Vaskeresztes 10 egyed) találtuk a kártevőt kihelyezett csapdáinkban. Nagy részük még élt, így nemrég kerülhettek a ragacsos lapra.

   dió.jpg

1. kép: R. completa imágó /P. Legros

   

 A kifejlett egyedek szárny fesztávolsága 8-10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán (1. kép). A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak.

A talajban báb alakban telel át. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg. Az előrejelzésükhöz használható sárga ragacsos illatcsalétekkel kiegészített csapdákat (CSALAMON® PALZ ) érdemes elhelyezni.

 A termésburok a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megbarnul, megfeketedik. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, valamint a termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszíneződik, megpenészedik, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A kártétel könnyen összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésének (Xanthomonas campestris cv. juglandis) tüneteivel, amelyek csak meleg, párás időben jelentkeznek. A baktérium levélen, hajtáson, vesszőn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz.

A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik. Tápnövényének széleskörű előfordulása (házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken) elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ez megakadályozható a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével.

Inszekticidek alkalmazása jelentősen gyérítheti a kártevők egyedszámát, ha nem is biztosít teljes védelmet a rajzás egyenetlensége miatt. Problémát jelent, hogy a diófák méretéhez igazodva speciális permetezőgép szükséges a kezelések elvégzéséhez.

Tanakajd, 2019. július 25.

Farkas István

 növényvédelmi szakügyintéző

Növény-és Talajvédelmi Osztály

 vas kormh