Egy komment, amely mindenképpen főcímet érdemel. Hiányzó érdekvédelem jó példája.

Hivatkozva telefonbeszélgetésünkre, a tevékenység-besorolás és a kötelező kamarai tagságot illetően az alábbiakat vetném fel:

   Szerintem a „749005-Mezőgazdasági, vadgazdálkodási, erdőgazdálkodási szakmai tervezés, szakértés” nem ugyanaz, mint a növ. véd. szakirányítás, mivel az előbbi spec. tanfolyamhoz ill. továbbképzéshez kötött, sokkal komplexebb, külön regisztrációköteles tevékenység. Ahhoz, hogy valaki szakirányítóként működjék, nem feltétel a szakértői karba történő belépés!

Véleményem szerint a vállalkozói tevékenységjegyzék (mezőgazdaságra vonatkozó) „szegényessége” folytán akarják a növényvéd. szakirányítást a 749005-be besorolni, pedig létezik a „829902-M.n.s. egyéb gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatás” megnevezésű tevékenység, amely szerintem alkalmasabb és korrektebb lenne ez esetben.

A másik felvetésem ill. kérdésem a kötelező kamarai tagsági viszonyokkal kapcsolatos: úgy tudom, hogy ha valaki tagja a növ. véd. kamarának (ahová tagdíjat fizet !!!), s nem végez önálló mg-i tevékenységet, nem termel, nem gazdálkodik, nem veszi igénybe más kamara (Agrár- és Iparkamara) szolgáltatásait, akkor ez utóbbiak nem követelhetnek kötelező belépést és tagdíjfizetést a növ, véd. szakirányítótól, csak azért, mert szolgai módon a 749005-be sorolták be!

Gondoljunk bele abba, ha még a 30000 Ft felett is sarcolnák a tagjainkat (kivéve a gazdálkodó társainkat), hányan maradnának a szakmai kamaránkban !? Vagy tán az a cél, hogy a növ. véd. kamarát az agrárkamara egyik osztályává silányítsák (egyféle tagdíjfizetéssel) ?

VMNK 2019.8.11.