Fonalférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

A kertészeti kultúrákban a talajban kifejlődő károsítók jelentős károkat tudnak okozni. A legfontosabb kártevők a lárva vagy pajor fejlődési alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak, egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel – házikerti körülmények között komposzttal, szerves trágyával, üzemi körülmények között tőzeggel, szerves trágyával – dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell számolnunk.

              A főbb károsítóink:

Lótücsök: (Gryllotalpa gryllotalpa) polifág károsító, a talajban járatokat ás, ezekben közlekedve apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Kertjeinkben a növényeink föld alatti részeinek elvágásával – járatásás közben-, illetve elrágásával súlyos gondokat tud okozni. A nőstények petéiket 5-25 cm mélyre, az általa kiásott üregbe rakja le, akár 500 petét is képes lerakni. A lárvák telelnek át, tavaszra kifejlődik az imágó, ami kora nyárra már ivarérett lesz. A fejlődési ideje közép-európai viszonyok között többnyire két év.

              Mocskospajor: a vetési bagolylepke (Agrotis segetum), vetési fésűs bagolylepke (Euoxa temera), felkiáltójeles bagolylepke (Agrotis exclamationis) lárváit nevezzük mocskospajornak. Kártételüket a gyökérnyak, a répa test, föld alatti gumó megrágásával okozzák. Szokásos rajzásmenetük május végére, június elejére, a második nemzedék július végére, augusztus elejére tehető.

              Cserebogárpajorok: a cserebogárformák alcsaládjába tartozó rovarok lárvái. Mivel a különböző fajok más-más fejlődési formával rendelkeznek, nehezebb az ellenük alkalmazott általános védekezés.

              Barázdáshátú vincellérbogár – ismert még: szálkás gyalogormányos (Otiorhyncus sulcatus): az imágó 8-11 milliméter, matt fekete, a szárnyredői összeforrtak, ezért nem tud repülni. A lárvája 10 milliméter, kissé görbült, krémes-fehér színű, világos barna fejrésszel. A lárva közvetlenül a talaj felszíne alatt él. A cserepekben tartott lágyszárú növényekben jelentős a kártétele, mert itt a gyökérzet terjedésére korlátozott lehetőség nyílik. Az imágó főként éjszaka mozog, a levelek szélének a rágásával esztétikai kárt okoz. Polifág táplálkozású, főleg a Camelia, Rhododendron, Euonymus, Bergenia fajokat kedveli, de előfordul Rubus, Ribes, Acer, Aster fajokon is.

Ezek ellen a kártevők ellen védekezni a talajba bedolgozható vagy beöntözhető készítmények használatával lehet. Ökológiai módszerek esetén a Beauveria bassiana hiperparazita gomba egyes törzsei alkalmasak, illetve a talajban amúgy is megtalálható természetes ellenségeként viselkedő fonálféreg fajokat tartalmazó, hazánkban a Biocont Magyarország Kft által forgalmazott Nemastar és Nematop. A fonálféreg készítmények esetében elegendő a talaj felszínére kijuttatni, majd beöntözni.

 

A fonálférgek a gyártótól egy por alapú termékként érkeznek a felhasználóhoz, hűtött körülmények között. A felhasználásig a termék hűtve tárolandó.
A felhasználás két intervallumban javallott:

Tavasszal, amikor a talajhőmérséklet elérte a 12 Celsius fokos hőmérsékletet, de még nem haladja meg a 32 Celsius fokot.

Ősszel, amikor már a talajhőmérséklet nem haladja meg a 32 Celsius fokot, de még nem csökkent 12 Celsius fok alá

A felhasználás előtt ajánlott szobahőmérsékletű vízben törzsoldatot készíteni, hogy a fonálférgek a mélynyugalmi állapotból feléledjenek, majd a törzsoldatot tovább hígítva 1 liter / négyzetméter permetlével kijuttatni. Az egyszerűbb kijuttatás érdekében, kevesebb vízzel is kijuttatható, de abban az esetben esőztető öntözőrendszerrel kell elérnünk az 1 liter/ négyzetméteres vízmennyiséget, illetve azt, hogy a növényi részekre kijutott fonálférgek is bemosódhassanak a talajba. A nematódák érzékenyek a napból érkező UV sugárzásra, ezért az optimális kijuttatási idő a napnyugta utáni időre tehető. A megbontott csomag tartalmát egyszerre ki kell juttatni, nem lehet tovább tárolni. Hűtött körülmények között tárolható. A gyártó a gyártástól számított 6-8 hétben szavatolja a fonálférgek életképességét.

A fonálférgek a kijuttatást követően aktívan keresik a gazdaszervezetet, amelyben táplálkozva, szaporodva okozzák a károsítónk pusztulását. Majd kiszabadulva a gazdaszervezetből az újabb fertőzhető egyedeket keresnek. Emiatt a termék legmagasabb -90% fölötti- hatékonyságát a kezelés után 6-8 héttel éri el. A termék használata abban az esetben éri el az optimális hatást, ha a teljes időszak alatt a területen biztosítjuk a fonálférgek mozgását elősegítő talajnedvességet.

Az üzemi tapasztalatok a Nematop használata esetén azt mutatják, hogy a magasabb hatásfok érhető el, ha a kis konténeres termesztés esetén a konténer mérete nem haladja meg a 2-3 litert, mert a fonálférgek a termőréteg felső 5-10 cm-es tartományában mozognak. A nagy konténeres termesztés esetén (20-50 literesek) a fonálférgek nem képesek a konténer aljáig lejutni, ahol az imágók kifejlődése végbe mehet.

Az élő szervezetek esetében jelentkező rövid szavatossági idők miatt a terméket legtöbb esetben a kereskedők akkor rendelik meg a forgalmazótól, amikor a fogyasztó megrendelte tőlük, így tudják biztosítani a termék frissességét. Emiatt a termék elérhetősége a megrendeléstől hosszabb, de így biztosítható a minőség és a tárolási hőmérséklet a gyártástól a fogyasztóig.  

cim nemastar
Nematoden SF RUE Treated and untreated larvae   Diabrotica
Treated and untreated larvae   Otiorhynchus Treated insect larva

 

 

  biocont

Péter Zoltán                                                             

Szaktanácsadó                                                  

Biocont Magyarország Kft.

6000 Kecskemét Vértes u.7.

Tel.: +36205250101                                          

E-mail: peterz@biocont.hu