A közterületi növényeink, aktuális növényvédelmi teendőiről szóló 1./2020. hírlevél – Zsigó György

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                                 2020. évi 1. levél

 

► A március 5-i fotón is látható, hogy néhol már rügypattanásban vannak a platánok. Lehet, hogy megérkezett a tavasz? Nem könnyű a válasz. Volt egyáltalán tél? Olyan tartós hideg biztosan nem volt, amely gyérítette volna a törzsön, ágakon áttelelő rovarokat, gombákat. Most érdemes elvégezni a tavaszi lemosó permetezést. Mohácsy Mátyás szerint 3-4 nyári permetezéssel ér fel a rügypattanáskor jól elvégzett lemosás. Ő ezt a gyümölcsfákra ajánlotta, de a közterületi fákra is érvényesnek vehetjük. Az idén ezeken is jó erőben várják a táplálkozásra, megtelepedésre alkalmas friss leveleket, hajtásokat a gombák, a baktériumok, a rovarok és az atkák.

 

A lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket használjunk. Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák. A tölgy csipkéspoloska délről terjedve 2019-re meghódította az országot, Budapesten is jelentős kártevővé lett. Életmódja és a védekezés lehetőségei megegyeznek a platán csipkéspoloskánál leírtakkal. Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott tavaly óta: Vekatafid A, Champ DP, Astra rézoxiklorid, Microthiol Special, Thiovit Jet. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek, ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzunk. A zsenge levelek könnyen megperzselődnek a téli töménységű permetlétől.

A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokat – az olcsóbb engedélyeztetési eljárás miatt – lombtrágyáként engedélyeztették pl. a Tiosolt, a Réz-szulfátot, stb. Ezek is bevethetőek.

 

A növényvédő szerek kiválasztásában az a növényorvos tud dönteni, aki évek óta követi az adott terület növényeit. A platán esetében most valószínűleg választania kell, hogy réztartalmú gombaölőt használjanak-e a hajtáshervadását, érszáradását előidéző apignomónia gomba ellen vagy olajos készítménnyel permetezzenek-e a csipkéspoloska ellen? Amennyiben a lisztharmat nagy gondot okozott az előző években, akkor a lemosást követően 1-2 héten belül ismételni kellene egy újabb permetezéssel, az éppen kihajtott, kis leveles platánon.

Még sorolhatnám a példákat, melyek a növényvédelmi munkáknál indokolnák a több éves szerződési formát.

   

 

► A selyemfényű puszpángmoly fiatal hernyói sem bánták az enyhe telet. 2016-ban március 15-én kezdték az évet, már ekkor tarrá rágták a bokrokat. Lehet, hogy az idén csúcsot döntenek és még korábban ébrednek fel? Jelenleg a néhány levélből összeszőtt hernyófészkekben bújnak (dr. Vétek Gábor fotója). Ezeket metszőollóval most még lecsipkedhetik.

 

► A japán kecskerágón is a héten fényképeztem a lisztharmat fehér telepeit. A leveleken és a tavalyi hajtásokon is áttelelt a gomba. Párás, meleg időben robbanásszerűen terjedhet. A levelek deformálódnak, megbarnulnak és lehullanak. A legtöbb közterületi növényen hasonlóak a lisztharmat fertőzés tünetei és a védekezés szempontjai is. Kérdezzék a növényorvosukat!

 

Budapest, 2020. március 7.                                Üdvözlettel:                                             Zsigó György, NMNK