Közzétesszük Dr. Tarcali Gábor Elnök úr tagságnak írt levelét. A VMNK a levél tartalmától elhatárolódik. 

pdf

Levél a tagságnak-2020.03.18. 

 

Kedves Tagtársak! 

Közzétesszük Dr. Tarcali Gábor Elnök úr levelét. 

A VMNK a levél tartalmától elhatárolódik. 

A levél bekezdése a kamara plusz feladataira utal, bár nagy valószínűséggel, a korona vírussal kapcsolatban mi nem kapunk feladatot, nem is a mi hatáskörünk. Plusz feladat vállalását nem javasoljuk, hiszen eddig a kamara még egyetlen rábízott feladatott sem tudott tisztességesen elvégezni. Újabb kísérletre ebben a helyzetben nincs szükség. 

/ Ezzel ellentétben a VMNK minden feladatot időre, pontosan, és szakmailag megfelelően végrehajtott. / 

 

A levél első szakasza pánik keltés. A gazdák egy picit előregondolkodnak, és egy két lépéssel előbb veszik meg a szereket tartva a lakhely zárlattól. Az egyes kategóriájú szerek és a zöldkönyvesek hatóságilag ellenőrizhetők, egyébként meg nincs sehol mennyiségi megkötés a szavatosság lejártáig. 

A gyártók körleveleikben irányítják a beszerzéseket, hiteles tájékoztatást adnak. Ebben kellett volna segítenünk. 

 A néhány nem nevesített gazdaszervezet javasolhat, mint mindenki, de a döntés ez ügyben csak a hatóság kezében van, mi nem rendelkezünk semmiféle hatáselemzéssel. Ebben az esetben a kamarának előre kellett volna stratégiai feladatokat meghatározni, hogy minden tagunk csak annyi szert írjon fel amennyi indokolt. A boltok, orvosok stb. rendelkeznek ilyennel nálunk. Egyébként is etikátlan 10 ha-ra 100 ha növényvédőszert kiírni. 

A levél folytatásában kampányt folytat az országos szervezet egyik lobbija mellett. Az elektronikus vény nem igazán a tagság érdekeit szolgálja, és a MANOK, vagy a permetezőgép bemérő állomás sem. Az elektronikus vény a receptgyárak eszköze. 

Néhány tagsági észrevétel a levéllel kapcsolatban: 

“növényorvosi vény használatának felfüggesztése” Ez ellentmond a szakszerűségnek, nem a vény lesz a szűk keresztmetszet, hanem a kereskedelemben, vagy a közlekedésben megjelenő, a kiszolgálást lassító intézkedések. 

A vény, azaz a szakmai alapon hozott döntés (mert elvileg a vényt annak alapján állítja ki a “növényorvos”, amit a helyszínen látott) továbbra is létfontosságú. Vagy eddig sem ezt csináltuk? 

“közvetlen kontaktus kerülése növényorvosi vény kiállításánál” A személyes kontaktus nem feltétele a táblán végzett munkának. Vagy eddig kézen fogva járták a táblát a gazdával. A helyismeret hiányára ne hivatkozzon senki, mert akkor eddig mit csinált?? A vény papírra vetése sem kollektív tevékenység, hol van itt a kontaktus? 

“álljon át elektronikus növényorvosi vény használatára” Az elektronikus vény használata (szélsőségesen értelmezve a személyes kontaktus mellőzését) formálisan megfelel az elvárásoknak, de mi van azzal a papírral – elektronikus vénnyel – amit a kereskedőnek kötelezően át kell adni a gazdálkodónak, az nem teremt kontaktust? 

 

A lejáró engedélyek érvényességének kérdése nem a mi hatáskörünk, legfeljebb annyiban, hogy a rendkívüli helyzet végével újabb képzést hirdetünk. 

A vény: Kis hazánkban minden gazda, forgalmazó, és növényvédős tudja, hogy csak egy formai követelmény, 80-90%-ban a receptet író nem látta a beteget, sőt sokan még helyileg sem tudják hol van. Ezzel az erőlködéssel, csak kiröhögtetjük magunkat. A vények mögött szakmaiság nem nagyon van. 

Az elektronikus vény felhasználóit adatvédelem ide, adatvédelem oda sokan látják, nem szeretik a kollégák. / vény adminisztrátor, elnök, titkár, számla kiállító, adminisztráció, könyvelés, NÉBIH/ Ez ingyenesen is működhetett volna.

 

 VMNK 2020.03.20.

 

         Levél a tagságnak-2020.03.18.