Kertbarát Magazin 2020.04.04. Zsigó György rovata

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                             2020. évi 6. felhívás

► A lisztharmatok évtizedét éljük és ezt az erkélyre kiültetett árvácska is bizonyítja. Valószínűleg már az őszi palántákkal hoztuk be a fertőzést. Most tavasszal, a télies körülmények ellenére is be tudott indulni ez az elvileg melegkedvelő gomba. Nemsokára muskátli vagy petúnia kerül a helyére, nem érdemes permetezni. Ahol nagyobb területen lépett fel a fertőzés, ott a kontakt kénes gombaölők (lásd lent) vagy a felszívódó azoxistrobin, penkonazol hatóanyagok engedélyezettek a dísznövényekre. Hatásosak lehetnek az árvácskánál is.

01.jpg 02.jpg 03.jpg

► Már alig lehet kapni Jonathan almát a boltokban. Nem bírnak a termesztők az almalisztharmattal. A középső fotón a tavaly nyáron-ősszel megfertőzött rügyekből betegen kibújt „lisztes” leveleket láthatják, a baloldali egészséges rügyből kipattant levélkék mellett. Nem sokáig lesz ilyen szép zöld, a szomszédból máris szóródnak a spórák (konídiumok). Volt, aki már permetezett valamelyik kéntartalmú gombaölővel, jól tette. A pirosbimbós állapotig akár dupla dózissal is használhatják a kénes készítményeket.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Érdemes kipróbálni! Örülnék a visszajelzéseknek! Engedélyokirataikat megtalálják: https://portal.nebih.gov.hu/-/okologiai-gazdalkodasban-hasznalhato-egyszeru-anyagok.

► A köszmétének (piszkének, egresnek) két saját lisztharmata is van, sok gondot okoznak. Érdemes megnézni a bokrokat és védekezzenek, ha szükséges. Az almánál felsorolt kénesek közül választhatnak. Egyes fajtái érzékenyek a kénre, mely lombhullást okozhat, ezért a későbbiekben az azoxistrobin és a boszkalid hataónyagú készítményeket javaslom. (Általában minden növénynél csak 25 0C alatti hőmérsékletnél permetezzenek kéntartalmú gombaölőkkel.) Az agroforum.hu –n található kép a súlyosabb kárt okozó amerikai lisztharmatot ábrázolja.

► Az almalevél fotóján láthatják az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét is. Az alma gazdaságilag jelentős növény ezért jóval több levéltetű ölő szert engedélyeztek, mint pl. a ribizlire. A piretroid, az acetamiprid, a pirimikarb, a flonikamid hataónyagúakat és gyérítésre az új hatásmódú trisziloxánt is bevethetik az almások. Az egyik paraffinolaj tartalmú rovarölőt egérfüles állapotban 1%-osan, nyáron 0,5-1%-os hígításban is használhatják.

► A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján két nagy tapasztalatú növényorvos kollégám előrejelzéseihez is eljuthatnak és a felhívásaimat hatóanyagos változatban is letölthetik: https://magyarnovenyorvos.hu/novenyvedelmi-elorejelzes

Legalább ilyen érdekes lehet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet weboldala. A házikertesek által is felhasználható kiadványaik mellett, a fiatal kutatók az ökotermesztők számára alakítják át, „bioszerekkel” írják újra a felhívásokat: https://biokutatas.hu/hu/document/index/246/novenyvedelmi-felhivas.

Budapest, 2020. április 4.                               Üdvözlettel és jó egészséget:                       Zsigó György, NMNK