Dísznövények tavaszi fagykár regenerálására – Amalgerol® Essence

Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A dísznövény kertészetekben szaporított örökzöldek és dísznövények fajtól és fajtától függően szintén megindították hajtásnövekedésüket. A korai felmelegedés nem maradt következmények nélkül, ugyanis az elmúlt áprilisi hetekben a tartósan jelentkező éjszakai fagyok (helyenként 7 – 8 °C) komoly károkat okoztak a gyümölcs- és dísznövény ültetvényekben egyaránt. A későn érkező erős fagy az erre érzékeny smaragd tuja fajta esetében komoly stresszt okoz a növényeknek (1. kép). A fagy károsító hatása a dísznövény fajok esetében fajtákként eltérő lehet, ezért ezt a tényt a növények telepítése előtt érdemes figyelembe venni (2-3. kép).

01

  1. kép. Az áprilisi fagy komoly károkat okoz az érzékeny smaragd tuja fajtákon (Szombathely, 2020.04.16) – a növények fagyhatás elleni felkészítésében és a fagykár regenerálásában segít az Amalgerol®

02

  1. kép. A tavaszi fagyokra érzékeny smaragd tuja fajta (jobbra) nagyobb stresszhatásnak van kitéve – balra fagytűrő fajta (Szombathely, 2020.04.16)

03

  1. kép. A tavaszi fagyokra eltérő érzékenységgel reagáló tiszafa fajták (Szombathely, 2020.04.16)

A termelők körében ismert, hogy a fagy előrejelzése előtt az állomány védelmére, vagy a fagyhatás után az új levélzet és vegetatív részek kifejlődésének gyorsítását az Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® az élettani folyamatok stimulálásával fokozza a növények növekedési erélyét és az új hajtások gyorsabb fejlődését. A kipermetezést követően a talajra került Amalgerol® a legközelebb érkező csapadékkal (esetleg öntözéssel) a talajba mosódik és a talajélet fokozásával és a gyökérrendszer erősítésével szintén hozzájárul a gyors regenerációhoz.

A jövőt illetően a dísznövény kertészeknek is fontos információ, hogy Ukrajnában és Szerbiában gyümölcsösökben használják az Amalgerol®-t a fagy károkozásának mérséklésére. Almában, rügypattanás után, előrejelzésre alapozva, a fagy bekövetkezése előtt 2 nappal, Amalgerol® 5 l/ha dózisának kipermetezése, a fagy által károsított rügyek számát a felére csökkentette (1.ábra).

04

  1. ábra. A májusi fagy előtt kijuttatott Amalgerol® mérsékelte a fagykárt és emelte a terméshozamot (Ukrajna, 2017)

Ha a fagy bekövetkezett az Amalgerol®-t azt követően kell kijuttatni 4-5 l/ha dózisban, majd a kezelést 2 hét múlva meg kell ismételni. A fagykár utáni Amalgerol® felhasználás a dísznövény kertészeknek kiváló lehetőség a gyors regeneráció elősegítésére.

A fagy – valamint más tényezők okozta stresszek – stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény.

Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát.

Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei.

Az Amalgerol® Essence alkalmankénti dózisa 2 l/ha.

 03

Köszönetnyilvánítás: A cikk létrejöttében külön köszönettel tartozunk Both Gyula dísznövény növényvédelemre specializálódott növényvédelmi szakmérnöknek!

Dr. Varga Zsolt

Hechta Kft.

005