Őszi káposztarepce – aktualitások, méhek védelme!

Március utolsó hetében és április elején tapasztalt hajnali fagyok nemcsak virágzó gyümölcsfáinkat, mandulát, kajszi- és őszibarackot, meggyet veszélyeztették: A gabonák leveleinek csúcsa is elfagyott a táblák egy részén.

Az őszi káposztarepce esetében az éjszakai/hajnali fagyok több következményével számolhatunk:

  1. Március 31. és április 3. között folyamatosan éjszakai vagyok jelentkeztek, a legalacsonyabb hőmérséklet Szombathelyen -7 °C volt. Napközben a hőmérséklet átlagosan 15 °C-ot emelkedett. A szárakon hosszirányú repedések alakultak ki, melyek nem összetévesztendőek a nagy repceormányos peterakásával kapcsolatos hosszirányú repedésekkel.

01.jpg

  1. kép: Hosszirányú repedés Fotó: Farkas I.
  1. A még zöldbimbós fenológiai állapotban lévő repcén a fagyok következtében a fővirágzat legfelül elhelyezkedő bimbói helyenként elfagytak.

Mindez jól látható egy szombathelyi tábla egy-egy legfejlettebb, már virágzásban lévő növényén április 12-én.

02.jpg

  1. kép : Elfagyott bimbók Fotó: Farkas I.

A táblák szinte mindegyikén az elmúlt hét meleg időjárása következtében megindult az őszi káposztarepce virágzása.

A repcebecő-ormányos (Ceutorrhynchus assimilis) tekintetében a

felvételezések során folytatódó betelepedést észleltem. Számszerűsítve mindez azt

jelenti, hogy 20 hálócsapásonként átlagosan 5 db volt a fogás.

A növényvédő szerek felelős használata során figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, köztük a beporzó rovarokra is!

A gondos odafigyelés, a szakmai szabályok betartása és biztosíthatja, hogy a méhek zavartalanul végezhessék beporzó tevékenységüket, valamint ne forduljanak elő kezelésekkel kapcsolatos méhpusztulások.

A repce virágzás fenológiai állapotában, illetve korábban is, ha a repcében virágzó gyomokat találunk, a virágzásban történő kezelések kapcsán két alternatíva közül választhatunk:

  1. Méhekre nem veszélyes / nem jelölésköteles rovarölő szereka virágzó növényállományban vagy méhek közelében bármikor veszély nélkül felhasználhatóak, mivel rendeltetésszerű alkalmazásuk eleve nem veszélyezteti a méheket (pl. Biscaya, Mospilan 20 SG, Mavrik 24 EW).

Itt fontos megjegyezni, hogy a Mospilan 20 SG készítmény tebukonazol tartalmú gombaölő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki.

A méhkímélő technológia keretében méhekre mérsékelten veszélyes / mérsékelten kockázatos rovarölő szerek felhasználására kerülhet sor: „Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat”. Itt azonban még egy ajánlásra érdemes odafigyelni: Amennyiben erősebb lehűlés, fagypont körüli hőmérséklet várható az éjszaka folyamán, a permetezést érdemes elhalasztani.

A készítmények felhasználása előtt javasolt az aktuális engedélyokiratok áttekintése!

 

Szombathely, 2020.04.18.

Farkas István

Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Vas Megyei Területi Szervezete