ADAMA Hungary Zrt. aktuális

Szerző: | ápr 27, 2020 | Hírdetők

Beszéljenek önmagukért a tények!

Az ADAMA hosszú évek óta élen jár napraforgó gyomirtási technológiák terén, amely alapjaiban határozza meg a termesztés sikerességét. Megoldásaink előnyeiről, hatékonyságáról már sokszor és sokféleképpen tanúbizonyságot tettünk. A technológia fejlődésével azonban mindig lehetőség nyílik újabb, a korábbiaknál még hitelesebb módon bemutatni a termékeink tudását.

A napraforgó-termesztésben ma alkalmazható gyomirtó szeres kezelések kapcsán – akár a pre, akár a posztemergens gyomirtásra gondolunk – tudnunk kell az alkalmazott technológia előnyeit és hátrányait. A helyes gyomirtási technológia kialakításához nyújt segítséget az ADAMA 2019-ben készített szakmai anyaga, amelyben a tények beszélnek a szavak helyett.

A Komárom megyei Csémen 2019-ben beállított kísérlet a napraforgó gyomirtási technológiák összehasonlítására adott lehetőséget. A kísérletekről a videófelvétel az ún. time-lapse videó technikával készült. 65 napig folyamatosan rögzítettük a napraforgó fejlődését és a gyomirtási technológiák hatékonyságát. A videók megtekinthetők a https://racervideo.adama.hu/ weboldalon.

2019 tavaszát meglehetősen szélsőséges időjárás jellemezte, a napraforgó vetését követően 2-3 hétig nem volt csapadék, majd ezt követően, több hullámban, a sokévi átlag többszöröse esett.

1. kép: Kezeletlen terület gyomviszonyai a 65. napon. A videó a képre kattintva elindul.

Ilyen körülmények között az 1. képen jól látható a kezeletlen parcella gyomosodása a vetést követő 65. napon. Ahogyan az a fotón is látható, a területen egy- és kétszikű gyomok egyaránt előfordulnak.

2. kép: Racerrel kezelt terület gyomviszonyai a 65. napon. A videó a képre kattintva elindul.

2. képen az alapgyomirtásos technológia látható, melyet RACER-rel végeztük 2,5 l/ha dózissal, a napraforgó kelése előtt. Az első két hétben nem érkezett csapadék a területre, a gyomok fejlődése megindult. A napraforgó kelése zavartalan volt. Az eső viszonylag későn érkezett, ennek ellenére a kijuttatott RACER hatékonynak bizonyult, mert az addigra kifejlődött gyomokat elpusztította, majd ezt követően a 65. napig a területet gyommentesen tartotta.

3. kép Csak felülkezelt terület gyomviszonyai a 65. napon. A videó a képre kattintva elindul.

3. képen a csak felülkezeléses technológia látható. Az alkalmazott gyomirtó szer a napraforgó 4-6 leveles korában került kijuttatásra. Ekkor a területet már vegyes fejlettségű gyomok borították. A kezelés a kikelt gyomok fejlődését visszafogta, tartamhatás hiányában azonban ez a kezelés nem tartotta gyommentesen a területet. A kezelés után 2 héttel újra fejlődésnek indultak a gyomok, főként az egyszikűek.

1. ábra: NÉBIH parlagfű információs térkép (Jelmagyarázat: piros – 2019; lila – 2018; sárga – 2011-2017)

Bár az alapkezelés feltétele a kijuttatás utáni csapadék érkezése, amennyiben az későn érkezik – mint az történt 2019-ben –, akkor is kiválóan működött a RACER-es technológia. Ha már annyi csapadék van, amennyi a napraforgó keléséhez, fejlődéséhez szükséges, az már elegendő ahhoz is, hogy a RACER működjön.

A gyomirtási technológia kiválasztásánál mérlegelni kell a parlagfű fertőzöttséget is, amely az egyik legnagyobb problémát okozó gyomnövény, mely évről évre egyre nagyobb borítottságot ér el hazánkban. Az ellene történő védekezés egyrészt kulcsfontosságú a kultúrnövény terméshozamának biztosítása szempontjából, másrészt kötelező!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatos ellenőrzéseket folytat a területek parlagfű mentesítése érdekében. A NÉBIH parlagfű információs térképe mutatja az elmúlt nyolc évben felderített, parlagfűvel fertőzött területek számát.

A kísérlet összegzéseként megállapíthatjuk, hogy a RACER-es alapkezeléses technológia megkerülhetetlen, főként ha parlagfűről van szó. Amennyiben egyszikűekkel erősen fertőzött a terület, a RACER hatékonyságát kiegészíthetjük TENDER-rel (DURACER).  Az alapkezelés alkalmazásának előnye továbbá az is, hogy a nem egy időben kelő gyomok fejlettségét szinkronizálja, amellyel a posztemergens kezelés eredményessége tovább növelhető.

 Világosan kirajzolódik, hogy a helyes napraforgó gyomirtási technológia az alapgyomirtással kezdődik és amennyiben szükséges, felülkezeléssel egészül ki a tökéletes gyomirtási hatékonyság és a nagy termésátlag biztosítása érdekében. A RACER a száraz kora tavasz ellenére 2019-ben is bizonyított.

 

Szerkesztette: ADAMA Hungary Zrt.