Kertbarát Magazin 2020.05.03. Zsigó György rovata

Kedves Kertbarátnők, Tisztelt Kertbarátok!                                                                         2020. évi 11. felhívás

► A korábbi hetek szárazsága ellenére – vagy éppen amiatt – a levéltetvek nagyon elszaporodtak. A néhány milliméteres esők a növényeket egy kicsit felfrissítették, a pára viszont újabb lökést adott a levéltetveknek. Több faj gazdacserés, elhagyja a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költözik. Tehát ott is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt fertőzés! Engedélyezett hataóanyagok pl. a mankoceb, számos piretrod, a tau-fluvalinát, a pirimikarb, a flonikamid, és egy a gyérítésre ajánlott újdonság, mely „egy vékony, ragacsos polimer hálószerkezetet hoz létre a lepermetezett kártevő testfelületén. A kipermetezett folyadék a felszáradást követően azonnal immobilizálja, azaz mozgásképtelenné teszi a kártevőket, ezzel meggátolja a további szívogatásukat…”. Idéztem a cég leírásából.

► Szinte mindenhol esett annyi, ami elegendő a varasodás beindulásához a fogékony almatermésűeknél. Az OMSZ szerint a jövő hét csapadékos lesz, ha a meleg is megérkezik, akár járvány is kialakulhat. (10. felhívás.)

► Az előrejelző hálózatunk sárgalapjai már fogják a cseresznyelegyet. (www.magyarnovenyorvos.hu) A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell. A kutatók csigával mozgatják le és fel a lapot. Az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel későbben fogják az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Ahol megtalálták a sárgalapon az első, jellegzetes szárnymintázatú egyedeket (lásd a fotón) ott ki kell számolni a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét (é.v.i.). Ha a szüretig még „beleférnek” a felszívódó acetamiprid hataóanyagúak (14 napos), akkor ez is mehet. Később már csak a kontakt piretroid hataóanyagú készítményekkel ismételgethetünk, melyeknek 3 ill. 7 nap az é.v.i.-jük.

01.jpg 02.jpg03.jpg

► Többen megkerestek a cseresznyén, meggyen található „fekete lyukakkal” kapcsolatban. Ez már a cseresznyelégy?- kérdezték. Még korai lenne és nem is így néz ki a tojásrakás miatt megszúrt termés. Ormányosbogár fúrására gondoltam, de megkérdeztem Pénzes Béla professzor urat is. Idézek a leveléből. „A képek alapján aranyos eszelény/vagy valamelyik hozzá közelálló faj. A mostani a fő kártételi időszaka, amikor a gyömölcsöket tojásrakás céljából megfúrja az imágó. Házikertben, ahol nem használnak vegyszereket, gyakran nagy számban fordulnak elő. Kopogtatással  könnyen begyűjthető azonosítás céljából. A rajzó imágók ellen kontakt hatású ingerületvezetést gátló növényvédő szerek (pl. piretroidok) hatásosak. Az eddigi rekord nálam Érdi bőtermő meggyen közel 40 %-os kártétel nagyüzemben. Cseresznyén is gyakori.” Köszönöm professzor úrnak a választ!

► Beindult a vadgesztenyelevél-aknázómoly is, a tojását április 28-án fotóztam az ötforintos mellett. Ismerjük a parazitáit, de még nem szaporodtak fel. Tehát permetezni vagy injektálni kell a fákat. Permetezésre javaslom a metoxifenozid vagy a bioban is engedélyezett azadirachtin hatóanyagú rovarölőket.

Budapest, 2020. május 1.                                 Jó kertészkedést kívánok:                     Zsigó György, NMNK